Áldozatot szedett a Fertő

Elment korcsolyázni egy 55 éves férfi. Négy hete keresik. A Fertő tó környékén látták utoljára.

2024. február 14., 09:30

Szerző:

A Fertő tóra ment korcsolyázni az 55 éves alsó-ausztriai férfi, akit azóta sem találnak. Az 55 éves férfi az ORF Burgenland egykori alkalmazottja. Január 15-én tűnt el. Egyelőre nyoma sincs. A Ruszt-öbölben hét és fél centiméter vastag volt a jég amikor korcsolyázót eltűnése után egy héttel elkezdték nagy erőkkel keresni. A befagyott tavon sok törés és nyílt folt volt látható – közölte akkor a helyi katasztrófavédelem. Drónokkal kutatták a nádsávot és a Purbach előtti jégfelületet. Heinz Heidenreich rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a jégtakaró olvadni kezdett és már túl vékony a szonárhajó használatához.  

Abban reménykedtek, hogy eltűnik a jég a Fertő tóról és megtalálják a férfit

„A keresés minden bizonnyal könnyebb, ha a jég eltűnik a tóról, mert a hajókkal minden területre el lehet jutni, és szonárhajókkal elkezdhetjük a keresést” – mondta Heidenreich endőrségi szóvivő még január 22-én az ORF.at-nek.  A keresést  nehezítette az időjárás is, a keresőhelikoptert nem tudták használni napokig a köd miatt. A levegőből folytatták a keresést, helikoptereket és drónokat használtak. A tavat normál csónakokkal, szonárral is átkutatták. 

Eddig csak a hátizsákját találták meg 

A tó felszínét borító jég azóta elolvadt, ám a kutatók eddig csak a Baden környéki férfi hátizsákját találták meg Okánál (Oggau). Helmut Marban rendőrségi szóvivő az ORF Burgenlandnak nyilatkozva azt mondta, nem adják fel a keresést, de a nagy szél miatt napokig nagyon nehéz volt a dolguk – írja a Telex. Négy héttel az 55 éves korcsolyázó Baden kerületből való eltűnése után folytatódik a keresés a Fertő tavon. A férfi hátizsákját január 31-én találták meg, de további nyomok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

„Nagyon kemény keresés volt” – mondta Helmut Marban rendőrségi szóvivő az ORF Burgenlandnak. Ez az időjárási és szélviszonyoknak köszönhető, és természetesen annak is, hogy a Fertő tó nagy. Ez szektorokra van osztva a kereséshez, és aprólékosan felmérik egy szonáros hajóval az aktuális térkép segítségével. A hajó csak körülbelül 1-2 km/h sebességgel tud mozogni, hogy megbízható képet adjon – tette hozzá. Drónokat is bevetettek a kutatásba és azt tervezik, hogy kutyákkal is keresni fogják a férfit, illetve az eltűnésére magyarázatokat adó nyomokat. Még a rendőrhajókat is vízre tették és azok személyzete is az 55 éves korcsolyázó után kutat. A keresést nem adják fel. A férfi a hatóságok szerint narancssárga kapucnis pulcsit, kék harisnyanadrágot és kékesszürke hátizsákot viselt, valamint régebbi fehér korcsolyája volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)