Férje elől menekült a lányával - a bíróság döntött róluk

Kegyetlen döntést hozott a bíróság. 

2022. február 23., 12:53

Szerző:

Hiába nem akar az apjával lenni a kis Szaffi és hiába nem akar svédül beszélni, hamarosan el kell búcsúznia édesanyjától, hogy apjával éljen Svédországban – írja a Blikk

„Március 15-én küldjem el Svédországba Szaffit vagy egy héttel később az ügyvédem irodájában adjam át az apjának, esetleg annak, akit érte küld? Nem tudok erre mit mondani, sőt belegondolni sem, hiszen ki tudja, hogy aztán mikor látom a kislányomat vagy látom-e egyáltalán még valaha, ha az apja elviszi őt Bangladesbe?”

– idézi a lap az édesanyát, Varga Viktóriát. zokogva a Blikknek. A nő és ügyvédje, dr. Molnár József hétfőn vette kézhez a Kúria döntését, amely kötelezi az anyát, hogy adja át hét és fél éves lányát a Svédországban élő apjának.

Anya és lánya 2020 nyarán jött haza Svédországból. Amint az édesanya beszámolt róla, tulajdonképpen elmenekültek svéd-bangladesi állampolgárságú volt férje elől, miután Samin titokban bangladesi útlevelet készíttetett a lányának. Amikor ez Viktória tudomására jutott, a nő nagyon megijedt, mert szerinte exe ezzel tulajdonképpen arra készült, hogy Szaffival oda utazzon, esetleg ott is maradjon.

Azért is döntött úgy Viktória, hogy inkább itthon él családja körében, mert Szamin erőszakos volt vele, többször bántalmazta, és csak azért ment vissza korábban hozzá, hogy lányuk ne apa nélkül nőjön fel. A helyzet azonban nem lett jobb, és a férfit Viktória megveréséért el is ítélték, igaz, csak közmunkára. De Szamin bántalmazta az új élettársát is, aminek a kislány is szemtanúja volt, ezért az apa egy ideig csak ellenőrzött körülmények közt láthatta a lányát.

Miután a Bács-Kiskun megyei Szabadszállásra költöztek, a svéd bíróság az apának adta a kizárólagos szülői felügyeletet, és Viktória ellen, mivel a gyereket kiszakította a megszokott környezetéből, gyerekrablás miatt európai elfogatóparancsot adott ki, amelyet a Blikk korábbi cikke után vontak vissza. 

Az apa azonban nem hagyta annyiban a dolgot és azt kérte a magyar bíróságtól, hogy mondja ki azt, volt neje jogellenes hozta Magyarországra a kislányukat és tartja itt. Ám a bíróság első körben nem neki, hanem az anyának adott igazat, mondván a gyermek hozzá kötődik, illetve, visszavitele lelki károsodást okozna neki. Másodfokon már az apának ítélték a gyermeket és ezt hagyta most jóvá a Kúria is. A jogerős bírósági döntés, amellyel a Kúria egyetértett azt mondta ki, hogy a visszavitel automatikusan nem jelenti a gyermek elszakítását, mert az apa – nyilatkozatai szerint – a gyermeket az anyával közösen gondozná. Hogy Svédországról és Magyarországról ez miként oldható meg, arra nem tértek ki az ítéletben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.