Elszabadult a bűnözés Ecuadorban, rendkívüli állapot lép életbe

A drogkereskedelem felpezsdülése miatt a rablások, betörések és a gyilkosságok száma is megnőtt.

2021. október 19., 07:19

Szerző:

Rendkívüli állapotot hirdetett helyi idő szerint hétfő este Guillermo Lasso ecuadori elnök a kábítószerkereskedelem és a bűnözés egyéb formáinak megfékezésére, valamint bejelentette, a rendőrség és a hadsereg közösen fog járőrözni a biztonság garantálása érdekében. 

„Egyetlen ellenségünk van: a kábítószerkereskedelem” 

– jelentette ki az államfő, kitérve arra, hogy mára Ecuador nem csak egyszerű tranzitország lett, hanem a drogfogyasztás mértéke is jelentősen megemelkedett. „Ez nem csak az elfogyasztott kábítószer mennyiségében érhető tetten, hanem a kábítószerkereskedelemhez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó más bűncselekmények számában is” – magyarázta Lasso, kiemelve, hogy a kábítószerkereskedelem miatt nőtt a gyilkosságok, a betörések, a lopások és a rablások száma is.

A bejelentés szerint a rendkívüli állapot idején az állam korlátozhatja majd a gyülekezési és a mozgásszabadságot is. Lasso pedig azt is bejelentette, hogy különleges jogvédelmi egységet állítanak fel a kötelességük teljesítése miatt beperelt rendőröknek. Az elnök szerint a bíráknak a békét és a rendet kellene garantálniuk, nem pedig a bűnözést és a büntetlenséget. „A nemzeti kormány egyetlen küldetéssel küldi utcára az összes rendfenntartó erőt: vissza kell állítani az emberek biztonságát. Levadásszuk az alvilágot, bárhol rejtőzzön is” – hangoztatta Guillermo Lasso.

Guayas tartományban egyébként idén hihetetlen mértékben, 70 százalékkal emelkedett a gyilkosságok száma; eddig 641 ember halt erőszakos halált az országnak azon a részén. A múlt hétvégén egy 13 éves, fagyizó kisfiú halt meg, mert a rendőrség és a bűnbandák közötti tűzharc kereszttüzébe került. Országszerte idén augusztusig 1427 gyilkosság történt, 55-tel több mint tavaly egész évben.

(Kiemelt kép: EyePress News via AFP)

 

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.