Elon Musk azzal védekezik, hogy szavahihetetlen

Elon Musk hétfői meghallgatásán kitartott amellett, hogy a szaúdi szuverén vagyonalap (PIF) támogatta őt elektromos autókat gyártó cége, a Tesla tőzsdei kivezetésében 2018-ban – derült ki a hétfői tárgyaláson.

2023. január 24., 07:59

Szerző:

A Tesla és most már a Twitter tulajdonosa ellen a Tesla részvényesei félrevezetés és anyagi károk okozása miatt indítottak csoportos polgári peres eljárást, miután Musk 2018-ban Twitter-üzenetben bejelentette szándékát a Tesla részvényeinek tőzsdei kivezetéséről. 

Musk ekkor azt írta, 420 dolláros kivásárlási árfolyamon tervezi lebonyolítani az ügyletet. Pár nappal később nyilatkozatban erősítette meg, hogy a PIF többször is „javaslatot tett a Tesla magánkézbe vételére”. 

A bejelentést követően a Tesla részvényei igencsak megugrottak, pár nappal később azonban a cég tulajdonosa újabb Twitter-bejegyezésben közölte, hogy az ügylet mégsem fog megvalósulni. 

Musk pénteken szólalt fel először a bíróságon. Ekkor elmondta, hogy noha szerinte a Twitter volt a legdemokratikusabb mód az üzenetközlésre, bejegyzései nem mindig voltak azzal a hatással a Tesla részvényeire, mint amire számított.

„Csak azért, mert megosztottam valamit a Twitteren, az emberek nem fogják egyből elhinni azt és aszerint cselekedni”

– fejtette ki. 

Alex Spiro, Elon Musk ügyvédje múlt héten elmondta: az üzletember biztos volt benne, hogy a szaúdi támogatók mögötte állnak, a Twitter-bejegyzésekkel pedig a részvényeseket próbálta védeni a média különféle szivárogtatásaitól, jóllehet üzenetei „technikai pontatlanságokat” tartalmaztak. 

Az ügyben kilenc főből álló esküdtszék fog dönteni arról, hogy Musk mesterségesen, szándékosan növelte-e a Tesla részvényeinek árfolyamát azzal, hogy hamis ígéretekkel bíztatta a befektetőket a részvények megvételére. Múlt májusban Edward Chen körzeti bíró kimondta, hogy Musk 2018-as bejegyzései „valótlanok és meggondolatlanok” voltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JIM WATSON/AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.