Elnézést kér New York szexuális zaklatással vádolt kormányzója, de nem mond le

"Megtanultam egy fontos leckét. Sajnálom, ha fájdalmat okoztam bárkinek! Soha nem szándékosan tettem." - mondta Andew Cuomo.

2021. március 4., 21:43

Szerző:

Andrew Cuomo sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a történtekért elnézést kér, de nem mond le pozíciójáról.

A demokrata politikus arra kérte az embereket, hogy várják meg ügyének teljes kivizsgálását. Egyben felajánlotta bocsánatkérését azoknak a nőknek, akiket megsértett. "Megtanultam egy fontos leckét. Sajnálom, ha fájdalmat okoztam bárkinek! Soha nem szándékosan tettem." - mondta Cuomo.

Az elmúlt napokban három nő is szexuális zaklatással vádolta meg a 63 éves politikust. Charlotte Bennett, Cuomo volt egészségpolitikai tanácsadója azt állította, hogy a kormányzó kérdéseket tett fel neki a szexuális életéről, többek között arról, hogy valaha volt-e viszonya idősebb férfiakkal. Lindsey Boylan, a kormányzó korábbi tanácsadója azzal vádolta meg Cuomót, hogy akarata ellenére megcsókolta és illetlen megjegyzéseket tett. Legutóbb pedig Anna Ruch állt a nyilvánosság elé egy 2019-es történettel, amikor is - állítása szerint - egy esküvőn a politikus megfogta az arcát és megkérdezte, hogy megcsókolhatja-e.

A New York-i kormányzóként harmadik ciklusát töltő Cuomo azt állította, hogy soha nem érintett meg egyetlen nőt sem "illetlenül". Amikor szembesítették egy fotóval, amely azt ábrázolja, hogy éppen megfogja Anna Ruch arcát, Cuomo azt válaszolta, hogy ez nála egy "szokásos" módja az emberek üdvözlésének.

"Nem fogok lemondani. New York állam polgárainak dolgozom, akik megválasztottak" - mondta.

A történtek sokat rontottak Cuomo politikai helyzetén. Pártjának prominens tagjai, mindenekelőtt Joe Biden elnök és Nancy Pelosi demokrata házelnök is az ügy kivizsgálását szorgalmazták. Hétfő este pedig Kathleen Rice befolyásos demokrata kongresszusi képviselő már a kormányzó lemondását követelte.

A zaklatási botrányokat megelőzően februárban egy szövetségi vizsgálat is elindult Cuomo ellen. Azzal gyanúsítják a demokrata politikust és kollégáit, hogy adatokat titkoltak el a nyilvánosság elől a New York-i idősotthonokban történt koronavírus okozta halálesetek számáról. A kormányzó egyik hivatali segédje korábban beismerte, hogy azért kozmetikázták az adatokat, mert attól féltek, hogy azt a republikánusok és Donald Trump elnök felhasználja ellenük és az egész Demokrata Párt ellen.

 Kiemelt kép: MTI/EPA/PETER FOLEY