Íme az olasz baloldal válasza Giorgia Melonira

Komoly fölénnyel egy fiatal balközép EP-képviselő, Elly Schlein nyerte az olaszországi baloldal országos előválasztását vasárnap. Schlein többször tiltakozott a Demokrata Párt régi gárdájának politikája ellen, fókuszában pedig az emberi jogok ügyei állnak. Kérdés, ez mire elég a továbbra is népszerű szélsőjobboldali kormányfő, Giorgia Meloni ellen.

2023. február 27., 10:55

Szerző:

Az olasz ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) meglepetésre a Svájcban nevelkedett, 37 éves amerikai-olasz Elly Schleint választotta új főtitkárának, akire a tavalyi választási vereség után a párt újjáépítésének feladata hárul.

Schlein a voksok mintegy 54 százalékának megszerzésével győzte le Stefano Bonaccinit, a PD veterán politikusát, akire mintegy 46 százalék szavazott, holott a közvéleménykutatások korábban még utóbbi vezetését jelezték.

Az olasz parlamentben Schlein lesz az ellenzék vezére a konzervatív koalícióval szemben, amelyet Giorgia Meloni kormányfő irányít. Az olasz történelemben először fordul elő, hogy két nő áll az ország két vezető pártjának élén. Schleinnek és Meloninak azonban egy sor kérdésben eltérő az álláspontja.

Meloni a hagyományos családi értékek, a szexualitás és abortusz terén a római katolikus elvek védelmezőjeként határozza meg magát. Schlein, aki egy nővel él párkapcsolatban, támogatja az LMBTQ-közösség jogait és a nemi egyenlőséget.

Schlein 2008. és 2012. között az egykori amerikai elnök, Barack Obama kampánycsapatában dolgozott. 2014. és 2019. között a PD európai parlamenti képviselője volt, majd Emilia-Romagna tartomány alelnöke, vagyis Stefano Bonaccini helyettese lett, tavaly szeptembertől pedig a római parlament alsóházi képviselője. Az olasz média a New York-i demokrata politikushoz, Alexandria Ocasio-Cortezhez hasonlítja üstökösszerű felemelkedése és aktivista céljai miatt.

Schlein hangsúlyozta, hogy célja a megosztott párt újraegyesítése, emellett a zöldebb gazdaságra való áttérésért, munkaügyi reformért és a javak igazságosabb elosztásáért akar tenni.

„Az egyenlőtlenség és a bizonytalanság minden formája elleni harcot fogjuk a középpontba állítani” – hangsúlyozta vasárnap esti beszédében.

Bonaccinit, aki 2014-től a baloldali hagyományú Emilia-Romagna tartomány elnöke, végül elősorban a tradicionálisabb dél támogatta.

Schleinre nagy küzdelem vár, ha meg akarja szüntetni a pártján belüli megosztottságot, és a 2027-es választásokon le akarja győzni Meloni konzervatív koalícióját. Bár a parlamenti választásokon a PD második lett, a felmérések azt mutatják, hogy elveszítette kapcsolatát a munkáspárti szavazókkal, és nem tudott elég határozott üzenetet küldeni az előző évi kampányban.

A PD 2007-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy országosan választják meg a párt főtitkárát, és a voksoláson nemcsak a párt tagjai, hanem szimpatizánsai is részt vehetnek. A PD vezetésére eredetileg négyen pályáztak, de a február 3. és 19. között rendezett előválasztáson csak ketten jutottak tovább: Stefano Bonaccini a szavazatok közel 53 százalékával és Elly Schlein majdnem 35 százalékkal.

Lázadóból főtitkár

Elly Schlein olasz antifasiszta családból származó anya, és második világháborús menekült, zsidó származású apa gyermekeként Svájc olasz részén, Luganóban látta meg a napvilágot, de fiatalon Olaszországba költözött. A baloldal centristább erőit tömörítő Demokrata Pártban már fiatalon szerepet vállalt, tiltakozott például a Romano Prodit 2013-ban megbuktató 101 képviselő ellen. A palotaforradalom utáni, Enrico Letta által vezetett, válságkezelő és nagykoalíciós kormányt Schlein és párton belüli mozgalma már ellenezte.

2014-ben Elly Schleint EP-képviselővé választották, ezek után főleg a mindenkori olasz kormányok menedékkérőkkel és az LMBT+-közösséggel szembeni emberi jogsértéseire fókuszált, az Európai Parlamentben pedig a menekültek helyzetének emberségesebb rendezésére dolgozott ki terveket. Megválasztása, kifejezetten progresszív nézetei miatt nagy meglepetésnek számít Olaszországban, a PD előválasztásán azonban a vártnál jóval több szavazó vett részt.

Noha a Demokrata Párt még megmaradt, jórészt nagyvárosi és polgári, valamint fiatal szavazói részére Schlein jelentheti a jövőt, ez a sikerhez nem biztos, hogy elég lesz. Míg a Demokraták eddig nem tudtak javítani támogatottságukon, addig az Öt Csillag mozgalom volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte Dél-Olaszországban egyre népszerűbbé válik. Ezek a kerületek most sem Schleint, hanem Bonaccinit támogatták az előválasztáson, így kérdés, a továbbiakban kitartanak-e majd a párt mellett.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Elly Schlein, az olasz Demokrata Párt új főtitkára előválasztási győzelme után 2023. februárjában. Fotó: Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.