Egymilliárd dollár értékű amerikai fegyver tűnt el Ukrajnában

Páncéltörőknek, drónoknak és rakétáknak veszett nyoma.

2024. január 11., 20:46

Szerző:

A Pentagon jelentése szerint  31 139 darab, „magas kockázatú” fegyver előírt nyomon követése nem valósult meg megfelelően Ukrajnában. Vagyis, konyhanyelven fogalmazva, az amerikaiak lényegében nem tudják, hogy a fegyverek hol vannak – írta a Portfolio a New York times információira hivatkozva. Az összesítése szerint a hiányzó fegyverek értéke eléri az 1 milliárd dollárt. Egyebek mellett Javelin páncéltörők, Stinger vállról indítható légvédelmi rakéták, Switchblade kamikaze drónok és egyéb rakétafegyverek és éjjellátók tűntek el.  

A jelentés és a New York Times is hangsúlyozza: nincs bizonyíték arra, hogy az eszközök illetéktelen kezekbe kerültek volna, ugyanakkor a fegyverek sokat érnek a feketepiacon mind rombolóerejük, mind pedig a bennük fellelhető érzékeny technológiai elemek miatt.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák tesztelik a JAVELIN páncéltörő rakétarendszereket, amelyeket az amerikai hadsereg nemrég védelmi segélyként bocsátott rendelkezésre egy nem nyilvános helyen az Ukrán Fegyveres Erők által 2022. február 13-án közzétett képen. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)