Ramszesz idején virágzott csak igazán a kos-kultusz

Több mint kétezer mumifikált kosfejet találtak a Ptolemaida-dinasztia idejéből II. Ramszesz fáraó egyik templomában.

2023. március 26., 16:21

Szerző:

A kosfejek mellett bárányok, kutyák, kecskék, tehenek, gazellák, valamint mongúzok bebalzsamozott tetemeit is fellelték a New York-i Egyetem régészei a dél-egyiptomi Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyen, – közölte vasárnap az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium.

Sameh Iskandar, az amerikai ásatás vezetője szerint a kosfejek egyfajta áldozati adományok voltak, amelyek II. Ramszesz kultuszára utalnak ezer évvel a fáraó halálát követően is.

Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács igazgatója elmondta, hogy a leletek segítenek majd többet megtudni II. Ramszesz templomáról, illetve az ott zajló tevékenységekről annak építésekor (Kr.e. 2374-2140), illetve a Ptolemaida-dinasztia (Kr.e. 323-30) idején.

A régészek az állatmúmiák mellett egy palota maradványait is feltárták nagyjából öt méter vastag falakkal a VI. dinasztia idejéből, valamint több szobrot, papiruszt, fák, valamint bőrből készült ruházati darabok és cipők maradványait.

Abüdosz mintegy 500 kilométerre délre található Kairótól a Nílus partján, a romváros az ókorban mindenekelőtt Ozirisznak, a túlvilág és a halottak istenének mitikus sírjáról volt ismert, amelyet I. Széthi Kr.e. 1290-1279 közötti uralkodása alatt építettek.

(Kiemelt képünk: Az egyiptomi régiségügyi minisztérium által 2023. március 25-én kiadott képen egy mumifikálódott kosfej látható, amelyet a közelmúltban az abydosi II. Ramszesz templomában végzett ásatások során fedeztek fel. Az amerikai New York-i Egyetem régészei több mint 2000 mumifikálódott kosfejet tártak fel a ptolemaioszi korszakból, valamint más állatmúmiákat és tárgyi emlékeket a dél-egyiptomi Abüdoszban található II. Ramszesz templomában, ez a felfedezés az ország régiségügyi hatóságai szerint 1000 évvel II. Ramszesz kora után is fennmaradt koskultuszra utal. Fotó: Egyiptomi Régiségügyi Minisztérium / AFP)