Az Egyesült Államok rengeteg embert hagyott hátra Afganisztánban

Csak az emberek egy részét sikerült kimenekíteni az országból. 

2021. augusztus 31., 21:56

Szerző:

Kedden az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. A tálibok uralma húsz év után újból mindenre kiterjedő az ázsiai országban. A kabuli repülőtéren leállt a forgalom és az Egyesült Államoknak 122 ezer embert sikerült kimenekítenie az országból, miután a tálibok bevették a fővárost. A Washington Post véleménycikkében erkölcsi csődnek nevezi azt, hogy az amerikaik nem tudták megoldani a helyzetet és evakuálni sem sikerült több embert. 

Az Egyesült Államok főleg azokat az embereket és családtagjaikat menekítette ki az országból, akik aktívan segítették a szövetséges haderők és diplomaták munkáját az amerikai megszállás ideje alatt. A Washington Post írása azonban felhívja a figyelmet arra, hogy számos olyan embert nem hoztak ki Afganisztánból, akik nem hivatalosan ugyan, de támogatták az amerikai törekvéseket az országban. A cikk kiemeli az ázsiai ország nőjogi aktivistáit és más civil szervezetek munkatársait. A cikk szerzője úgy látja, hogy a Biden adminisztráció rengeteg embert hagyott magára a kivonulással és az elmúlt időszak elhibázott döntéseinek sorozatáért Joe Biden elnök és kormánya felelős.

A hátrahagyottak között rengeteg újságíró is szerepel, de érdemes megjegyezni az Afganisztáni Egyetem 4000 tanulóját és tanárát is. Ők mind az Egyesült Államok által finanszírozott egyetemhez kötődnek, amely az országban egyszerre jelenítette meg a nyugati kultúrát és a modernitás igényét is. Az egyetem tanulói és hallgatói le is maradtak az utolsó evakuáló gépről. 

A BBC egyik tudósítója videójában elmondja, hogy valóban rengetegen rekedtek akaratuk ellenére Kabulban. A főváros központjában lévő bank előtt irgalmatlan hosszú sorok állnak, az emberek ki akarják menekíteni vagyonukat és minél előbb távozni szándékoznak az országból. Hetente csak kétszáz dollárt vehetnek ki az állampolgárok az egyetlen működő bankból Kabulban. A tudósító szerint az utolsó amerikai katona távozásával sem csillapodtak le a kedélyek az országban, de nem is történt nagy változás az elmúlt napokhoz képest. Az afgánok túl akarják élni a válságot és egyszerűen elmenekülni Afganisztánból. 

(Kiemelt kép: Afgán emberek a kabuli repülőtér aszfaltján 2021. augusztus 16-án. Fotó: AFP)

 

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.