Az Egyesült Államok rengeteg embert hagyott hátra Afganisztánban

Csak az emberek egy részét sikerült kimenekíteni az országból. 

2021. augusztus 31., 21:56

Szerző:

Kedden az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. A tálibok uralma húsz év után újból mindenre kiterjedő az ázsiai országban. A kabuli repülőtéren leállt a forgalom és az Egyesült Államoknak 122 ezer embert sikerült kimenekítenie az országból, miután a tálibok bevették a fővárost. A Washington Post véleménycikkében erkölcsi csődnek nevezi azt, hogy az amerikaik nem tudták megoldani a helyzetet és evakuálni sem sikerült több embert. 

Az Egyesült Államok főleg azokat az embereket és családtagjaikat menekítette ki az országból, akik aktívan segítették a szövetséges haderők és diplomaták munkáját az amerikai megszállás ideje alatt. A Washington Post írása azonban felhívja a figyelmet arra, hogy számos olyan embert nem hoztak ki Afganisztánból, akik nem hivatalosan ugyan, de támogatták az amerikai törekvéseket az országban. A cikk kiemeli az ázsiai ország nőjogi aktivistáit és más civil szervezetek munkatársait. A cikk szerzője úgy látja, hogy a Biden adminisztráció rengeteg embert hagyott magára a kivonulással és az elmúlt időszak elhibázott döntéseinek sorozatáért Joe Biden elnök és kormánya felelős.

A hátrahagyottak között rengeteg újságíró is szerepel, de érdemes megjegyezni az Afganisztáni Egyetem 4000 tanulóját és tanárát is. Ők mind az Egyesült Államok által finanszírozott egyetemhez kötődnek, amely az országban egyszerre jelenítette meg a nyugati kultúrát és a modernitás igényét is. Az egyetem tanulói és hallgatói le is maradtak az utolsó evakuáló gépről. 

A BBC egyik tudósítója videójában elmondja, hogy valóban rengetegen rekedtek akaratuk ellenére Kabulban. A főváros központjában lévő bank előtt irgalmatlan hosszú sorok állnak, az emberek ki akarják menekíteni vagyonukat és minél előbb távozni szándékoznak az országból. Hetente csak kétszáz dollárt vehetnek ki az állampolgárok az egyetlen működő bankból Kabulban. A tudósító szerint az utolsó amerikai katona távozásával sem csillapodtak le a kedélyek az országban, de nem is történt nagy változás az elmúlt napokhoz képest. Az afgánok túl akarják élni a válságot és egyszerűen elmenekülni Afganisztánból. 

(Kiemelt kép: Afgán emberek a kabuli repülőtér aszfaltján 2021. augusztus 16-án. Fotó: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.