Egy tévéműsor miatt kérették be a svéd nagykövetet

Bekérették csütörtökön a török külügyminisztériumba a svéd nagykövetet egy svéd szatirikus televíziós műsor miatt, amelyben a humorista Recep Tayyip Erdogan török elnököt figurázta ki – jelentette az Andolu török hírügynökség csütörtökön.

2022. október 6., 14:29

Szerző:

A szóban forgó, Svéd hírek című televíziós műsorban, melyet Törökország nehezményezett, a svéd-kurd humorista, Kadir Meral a török elnökön viccelődött, és perceken keresztül kurd vicceket mondott róla. 

Törökország és Svédország között jelenleg érzékeny a kapcsolat, miután Törökország hosszas tiltakozás után visszavonta vétóját a skandináv ország NATO-csatlakozását illetően. A két ország delegációi a dpa német hírügynökség szerint jelenleg is Törökországban tárgyalnak ez ügyben.

Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy Törökország valamilyen külföldi médiatartalmat kifogásol. 2016-ban Jan Böhmermann német humorista Erdoganról szóló gúnyverse miatt alakult ki feszültség Berlin és Ankara között. Erdogan végül pert indított Németországban a humorista ellen.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem ALTAN / AFP)

21:25

A holland kormány miniszterei pénteki tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatni fogják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez, de Bulgáriáét elutasítják – idézte Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár nyilatkozatát az NlTimes című hírportál.

20:55

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.