Egy tévéműsor miatt kérették be a svéd nagykövetet

Bekérették csütörtökön a török külügyminisztériumba a svéd nagykövetet egy svéd szatirikus televíziós műsor miatt, amelyben a humorista Recep Tayyip Erdogan török elnököt figurázta ki – jelentette az Andolu török hírügynökség csütörtökön.

2022. október 6., 14:29

Szerző:

A szóban forgó, Svéd hírek című televíziós műsorban, melyet Törökország nehezményezett, a svéd-kurd humorista, Kadir Meral a török elnökön viccelődött, és perceken keresztül kurd vicceket mondott róla. 

Törökország és Svédország között jelenleg érzékeny a kapcsolat, miután Törökország hosszas tiltakozás után visszavonta vétóját a skandináv ország NATO-csatlakozását illetően. A két ország delegációi a dpa német hírügynökség szerint jelenleg is Törökországban tárgyalnak ez ügyben.

Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy Törökország valamilyen külföldi médiatartalmat kifogásol. 2016-ban Jan Böhmermann német humorista Erdoganról szóló gúnyverse miatt alakult ki feszültség Berlin és Ankara között. Erdogan végül pert indított Németországban a humorista ellen.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem ALTAN / AFP)