Egy nem túl vad elmélet szerint a tálibok összefoghatnak a mexikói drogkartellekkel

Bár a két ország szinte minden szempontból különbözik, de van pár közös pontjuk: mindketten a kábítószerkereskedelemben érdekeltek és szeretik az erőszakot. 

2021. szeptember 5., 13:52

Szerző:

Már 2009-ben különböző szakértők jelezték a Kongresszusnak, hogy a tálib hadurak és a mexikói drogkartellek hasonló veszélyt jelentenek. 

Az ópiumot termelő mákmezők körülbelül 95%-a Mexikóban, Afganisztánban és Mianmarban található, ezzel együtt a heroint és más ópiátokat is itt állítják elő és innen csempészik. Mexikóban júniusban választásokat tartottak, számos jelöltet a drogkartellek félemlítettek meg, vagy végeztek ki, míg másokat nyíltan támogattak, sőt, kapcsolatuk van a kormányzattal is. Afganisztánban a termelők direkt kapcsolatban állnak a tálibokkal, az ENSZ és az Egyesült Államok dokumentumai szerint. Egy kongresszusi meghallgatáson a téma szakértője úgy becsülte, az afgán GDP fele a drogkereskedelemből származik. Ugyanakkor a tálibok ellentmondásos viszonyban vannak a droggal: az ópiátok fogyasztása tilos, de termelése és kereskedelme nem. Nyilván, hiszen rengeteg bevételük származik belőle. 

Egy áprilisban megjelent ENSZ-jelentés a tálibok ellenőrzése alatt álló régiókban 2019 és 2020 között 163,000 hektárról 224,000 hektárra nőtt a mákföldek területe. 21 hektárt ugyan kivettek a termelésből 2019-ben, 2020-ban már egyet sem.

A Deutsche Welle cikke szerint nem kizárt, hogy annak ellenére, hogy különböző piacokat szolgálnak ki és egymás konkurenciái, a mexikói kartellek és a tálibok együtt is működhetnek. Az Egyesüt Államok kábítószerrel foglalkozó nyomozó hatósága, a US Drug Enforcement Administration (DEA) szerint az legnagyobb meikói kartell, a Sinoloa monopolizálta az Egyesüt Államok heroinpiacát. A Pentagon elképzlése szerint a kartell jelen van a világ országainak 60%-ában, az EU-ban és Nygat-Afrikában, de Indiában, Kínában és Oroszországban is. Ez utóbbiakban az afgán heroint lehet kapni. A mexikói kartell egyébként éppen Dél-Afrikából származó szintetikus kokainnal próbál üzletelni. 

 

(Kiemelt kép: A policeman runs near a pile of burning narcotics during the National Mobilization Week against Drug Abuse and Illicit Trafficking, in the Deh Sabz district of Kabul on July 1, 2021. WAKIL KOHSAR / AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.