Egy minisztert vádolnak a volt miniszterelnök megzsarolásával

A palermói ügyészség azzal gyanúsítja Marcello Dell'Utri olasz minisztert, hogy 40 millió eurót zsarolt ki Silvio Berlusconitól, cserébe azért, hogy hallgasson a korábbi miniszterelnök szicíliai maffiához kötődő kapcsolatairól.

2012. július 19., 22:35

Szerző:

Az ügyészég gyanúja szerint Berlusconi politikai karrierjének kezdetén, 1992-ben egyezséget kötött a Cosa Nostrával, akik biztosították akkori pártja, a Forza Italia szicíliai szavazatait. A vád szerint Berlusconi és a maffia között Dell'Utri közvetített, így tudomása lehetett olyan dolgokról, amikkel zsarolhatta az ex-miniszterelnököt. Az ügyészégnek az lett gyanús, hogy Berlusconi szakértők szerint messze a reális ár feletti értékért, 21 millió euróért vette meg márciusban Dell'Utri comói-tónál található házát - írja az

Index.

Dell'Utri korábban fontos pozíciót töltött be a Berlusconi-birodalom ékkövének számító Fininvestnél és régi barátja a korábbi miniszterelnöknek. A minisztert már korábban is vádolták maffiakapcsolatokkal, egy 1997-ben keződött ügye, amiben vádlottként állt a bíróság elé, a mai napig nem zárult le. Dell'Utri határozottan tagadta a zsarolási vádakat, szerinte a nyomozók, akik az utóbbi időben a pedofílián kívül már mindennel megvádolták, rosszindulatúak és betegesek. „Soha nem zsaroltam meg senkit, pláne nem a barátomat, Silviót” - idézi a minisztert a Telegraph.

A zsarolási ügy csak néhány nappal azután pattant ki, hogy Berlusconi több bizalmi embere, többek között pártja, a People of Freedom elnöke kiszivárogtatták: a volt miniszterelnök arra készül, hogy elindul a jövő tavasszal esedékes választásokon, hogy negyedszer is miniszterelnökké válasszák.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.