06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Ebola ellen oltanak Kongóban

A „a körvakcinálással” egyfajta tűzfalat képezhetnek, amely megakadályozza a fertőzés további terjedését.

2021. október 13., 21:09

Szerző:

Ebola elleni oltási kampány kezdődött a Kongói Demokratikus Köztársaságban annak nyomán, hogy ismét felütötte fejét a vírus az ország keleti részén lévő Észak-Kivu tartományban – írja az MTI. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte: mintegy ezer adag vakcinát szállítottak a keleti tartományba, ahol vasárnap újabb megbetegedést jelentettek.

Egy hároméves gyerek október 6-án meghalt Beni város kórházában, és a vizsgálatok kimutatták, hogy halálát ebolavírus okozta. A WHO szerint három másik ember is elhunyt ugyanabban a kerületben, ahol a kisgyerek is élt ebola-szerű tüneteket mutatva. A város fontos kereskedelmi központ közel Ruanda és Uganda határához. A kongói egészségügyi hatóságok jelenleg több mint 170 olyan embert tartanak megfigyelés alatt, akik érintkezhettek az elhunyt páciensekkel.

A Merck gyógyszeripari vállalat oltóanyagával mindenekelőtt az áldozatokkal kapcsolatba került személyeket akarják immunizálni. A WHO reményei szerint „a körvakcinálással” így egyfajta tűzfalat képezhetnek, amely megakadályozza a fertőzés további terjedését. A kelet-kongói Beni volt az egyik gócpont az ország második legsúlyosabb, 2018 és 2020 között tartó ebolajárványában, amelyben közel 2300-an haltak meg. A kongói hatóságok alig öt hónapja, május elején jelentették be, hogy véget ért az ország történetének immár tizenkettedik ebolajárványa, amely ugyancsak a keleti részen tört ki, és hat emberéletet követelt. 

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. Súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

(Kiemelt képünk: Beni, 2019. augusztus 30. Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók az ebolavírussal fertőzött személyek elkülönített részlegében az Észak-Kivu tartományban fekvő Beniben 2019. augusztus 29-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt, amelynek eddig csaknem kétezer halálos áldozata van. Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. Hugh Kinsella Cunningham / MTI/EPA)