30 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség a fővárosban

A megengedett legnagyobb sebesség csökkentésével tenné csendesebbé biztonságosabbá útjait Amszterdam.

2023. december 5., 19:47

Szerző:

Az amszterdami önkormányzat érvelése szerint az alacsonyabb sebességkorlátozás felére csökkenti a közlekedéssel járó zajt, és a járművezetőknek is több idejük marad az információk feldolgozására és a váratlan helyzetekre való reagálásra. Péntektől 50-ről 30 kilométer/órára vágják vissza a megengedett legnagyobb sebességet a legtöbb amszterdami úton. A holland főváros ezzel több olyan európai város példáját követi, amely szeretné biztonságosabbá tenni közlekedését  – írja a Forbes

Az önkormányzat a lakosokat is megkérdezte a sebességkorlátozásról és a közlekedésről, és kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy saját környékén nem biztonságos a forgalom. Míg naponta átlagosan több mint három súlyos baleset történik a városban, az új sebességkorlátozás akár 30 százalékkal is csökkentheti az ilyen esetek számát. A tömegközlekedési járművek (buszok, villamosok) továbbra is 50 kilométer/órával haladhatnak, mivel nekik külön útpálya, buszsáv vagy sínek állnak rendelkezésre.

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel a sebességcsökkentést, mondván, hogy a 30 kilométer/óra a motoroknak való, ugyanakkor sok más európai nagyváros – Brüsszel, Párizs, Madrid – is limitálta a sebességet az utóbbi években. Az amszterdami önkormányzat megígérte, hogy a minél gördülékenyebb forgalmi haladás érdekében átállítja a közlekedési lámpákat, de hozzátették, hogy a brüsszeli autósok sem tapasztaltak hosszabb menetidőt a hasonló intézkedés 2021-es bevezetése óta.

(Kiemelt képünkön: Egy önkormányzati alkalmazott sebességtáblát helyez el. Amszterdam a 30 kilométer/órás sebességkorlátozás bevezetésére készül. Az intézkedés decemberben lép életbe, de már most új sebességtáblákat helyeznek ki, beállítják a közlekedési lámpákat és egyéb infrastrukturális intézkedéseket tesznek. Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.