Tusk: Magyarországon a demokrácia hagyományos modellje válságban van

Szerinte Orbán nem fogja magát meggondolni, ők ketten teljesen mást gondolnak a demokráciáról. 

2020. október 27., 06:18

Szerző:

Kifejtette Donald Tusk európai néppárti (EPP) elnök, mit értett az alatt, hogy Magyarország korcs demokrácia, és mit is gondol a Fideszről - a Szabad Európa részleteket hoz az interjújából. Tusk azt mondja, a Fideszre adott válaszok az EPP saját meghatározására adott kísérlet is. Mert "a Fideszhez való hozzáállásunk egyben a demokráciához való hozzáállást is jelenti". Ugyanis a korcs vagy illiberális demokrácia világjelenség.

Talán túl konzervatív és hagyományőrző vagyok, mondja Tusk, de neki a demokrácia jogállamiságot, független médiát, szólásszabadságot és független tudósokat jelent.

És ez a hagyományos modell válságban van Magyarországon. Amikor ezeket elmondta Orbán Viktornak, szavai nem tettek mély benyomást rá, mondja Tusk, "nem fogja meggondolni magát", nem félreértésekről vagy alkalmi eltérésekről van szó ugyanis, hanem teljesen mást gondolnak a demokráciáról. Ezt üzeni az EPP-nek, és nem Orbánnak.  

Tusk szavait Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn elítélte, szerinte Tusk kudarcot vallott pártvezetőként és emberként, és elfogadhatatlan korcsnak, degeneráltnak nevezni a magyar demokráciát.