Donald Trump kevesebb mint egy év alatt 1950 alkalommal hazudott

2018. január 2., 17:32

Szerző: Bíró Veronika

Tizennolc nap híján Donald Trump egy éve tölti be az Egyesült Államok elnöki posztját. Ezalatt az idő alatt majdnem kétezerszer hazudott – írja a The Washington Post. A tekintélyes amerikai lap az elnök minden egyes nyilvános kijelentését megvizsgálja és kategorizálja. Adatbázisának a tanúsága szerint most hétfőig, az elnökségének 347. napjáig Trump összesen 1950 téves vagy félrevezető kijelentést tett. Naponta átlagosan 5,6 ilyen megnyilvánulása volt az elnöknek, amelyeket témánként és kronologikusan is ide kattintva lehet megnézni.

Az amerikai elnök szereti magát gyakran ismételni. Több mint 60 olyan hamis állítása volt, amit legalább háromszor elismételt. A legtöbbet ismételt hazugságait 61 alkalommal jelentette ki. Az egyik leggyakoribb ilyen megnyilvánulása az volt, hogy a demokrata egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare haldoklik, vagy már ki is múlt, illetve ennek variációi. A washingtoni kongresszus költségvetési hivatala, a CBO szerint viszont az Obamacare igenis biztos lábakon áll. Trump rengetegszer ismételgette saját állításait a témában, de mostanában csendesebb, mivel kudarcba fulladtak azon próbálkozásai, hogy a megfizethető ellátásról szóló törvényt visszavonassa.

Trump ráadásul gyakran magának tulajdonít olyan eredményeket is, amik még hivatalba lépése előtt történtek. 61 alkalommal állította, hogy ő tett lehetővé üzleti befektetéseket és új munkahelyek megteremtését. Olyan munkahelyeket és üzleti ügyeket, amelyekről már korábban bejelentést tettek, és egy Google-keresés is gyorsan találatként kiadja az erről szóló híreket.

Szeret nagyot mondani.
Fotó: MTI/EPA/ISP pool/Olivier Douliery

A másik két kedvenc pontja, ha adókról van szó, hogy az új, a felső tízezernek kedvező adótörvény történelmi jelentőségű, és az ország eddigi legnagyobb adócsökkentési reformja, illetve hogy az Egyesült Államok a világ egyik legmagasabb adót fizető országa. Eddig 53 alkalommal állította, hogy ez az eddigi legnagyobb adócsökkentési reform, pedig még a pénzügyminisztérium adatai szerint is csak a nyolcadik a sorban. Az adó mértékével kapcsolatban 58-szor hazudott. Azt állította, hogy az Egyesült Államok fizeti a legmagasabb társasági adót (25 alkalommal), illetve hogy az ország az egyik legmagasabb adókulcsot fizeti (33 alkalommal) a világon. Az utóbbi nem igaz, az előbbi félrevezető. 

Megválasztása előtt támogatóinak azt mondta, hogy 42 százalékos az országban a munkanélküliségi ráta, és hogy a hivatalos statisztikák hamisak. Azóta 46 alkalommal kiáltotta bele a világba, hogy 17 éve most a legalacsonyabb a munkanélküliség az országban. Valójában azonban már megválasztásakor is nagyon alacsony, 4,6 százalékos volt, ami évtizedes rekordnak számít.

Összesen 85 alkalommal ünnepelte a tőzsde szárnyalását, pedig a választási kampányában még azt hangoztatta, hogy a tőzsde egy olyan buborék, ami bármikor kipukkadhat, ha a Jegybank növeli a kamatokat. A választások óta a Szövetségi Jegybank már háromszor emelte a kamatokat, és Trump jövendölése ellenére a tőzsde mégsem süllyedt el. Az értékpapírok ára 2009-ben, Obama idejében kezdett el emelkedni, és ez a tendencia folytatódott. Trump sosem adott magyarázatot arra, hogy miért látja most másképp a tőzsde helyzetét, mint a kampány alatt.

A 2017-es emelkedés a részvények értékében amúgy nem egyedi jelenség, világszerte nőtt az értékük. Sőt, a Standard and Poor's minősítése szerint külföldön nagyobb ütemben növekedett a részvények értéke, mint az Államokban. Trump mégis 49 nap alatt összesen 28-szor minősítette egyedinek és legnagyobbnak az amerikai részvények növekedését.

A The Washington Post az amerikai elnök minden nyilvános megnyilvánulását feldolgozza, legyen az akár tévés vagy rádiós szereplés. Igen nehéz naprakészen tartani az adatbázist, mert a Fehér Ház nem tesz közzé minden elnöki szereplést holnapján. Sőt, a portál szerint mintha a Fehér Ház honlapjának új dizájnja kifejezetten megnehezítené, hogy megtaláljuk az elnök beszédeinek átiratát.

Az adatbázis-projektet az újság eredetileg egy száznapos projektként indította el, de olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy végül kibővítették egy évre. Hamarosan dönteniük kell arról, hogy tovább folytatják-e, mert az adatbázis frissítése nagy terhet ró a szerkesztőségre.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.