Csehországban is visszavonulóban a járvány

Minden kórház visszatért a korábban megszokott munkarendjéhez. A járvány terjedésének reprodukciós száma már néhány hete 1 alatt van. 

2021. június 1., 15:30

Szerző:

Míg áprilisban naponta átlagban 85 személy halt meg covidban, addig májusban ez a mutató 21-re, tehát a negyedére csökkent – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján kedden délelőtt nyilvánosságra hozott statisztikából. A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig összesen 30 119 személy halt meg Csehországban.

Hétfőn 514 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb munkanapi esetszám. Heti összehasonlításban a pozitív eredményt hozó tesztek száma mintegy 25 százalékkal esett vissza. Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 28-ra csökkent. Jelenleg mintegy 10 400 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban.

A kórházakban 530 személy van, ami 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete. A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 90 beteg van. Minden kórház visszatért már a korábbi megszokott munkarendjéhez. A járvány terjedésének reprodukciós száma már néhány hete egy alatt mozog (0,71).

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,3 millió adag oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot vasárnapig több mint 1,5 millióan kapták meg – olvasható a tárca honlapján. Csehországban csak négyféle, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használnak. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.

(Kiemelt képünk illusztráció: Arcmaszkot viselő emberek a prágai Károly hídon, 2021. február 20-án. Fotó: AFP | Michal Cizek)