Csaknem három tonna, Afganisztánból származó heroint foglaltak le

A nyomozók szerint azonban afgán állampolgárok is érintettek voltak a bűnügyben Indiában.

2021. szeptember 21., 06:01

Szerző:

Csaknem három tonna, Afganisztánból származó heroint foglaltak le egy indiai kikötőben – közölték hétfőn az indiai hatóságok, írja az MTI. A mintegy 2,7 milliárd dollár (815 milliárd forint) értékű drogot két konténerben rejtették el, s ezek egy iráni kikötőt érintve jutottak el Indiába. A szállítmányt a nyugati Gudzsarát államban fogták el a hatóságok.

A csempészárúval összefüggésben két indiai állampolgárt vettek őrizetbe. A nyomozók szerint azonban afgán állampolgárok is érintettek voltak a bűnügyben. Afganisztán a világ legnagyobb herointermelő országa. A dél-ázsiai államban augusztus közepén hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok egyik jelentős bevételi forrása a mák termesztése, amelyből ópiumot, illetve heroint is előállítanak.

 

(Kiemeltképünk illusztráció: Afgánok sétálnak egy elkerített folyosón, miután átkeltek Pakisztánba a pakisztáni-afganisztáni határátkelőhelyen Chamanban 2021. augusztus 27-én. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.