COVID-pánik egy sanghaji Ikeában

A kínaiak menekülnek a Zero Covid politika elől – szó szerint.

2022. augusztus 16., 14:16

Szerző:

Káosz és pánik alakult ki egy sanghaji Ikeában, mikor az egészségügyi hatóságok tudomására jutott, hogy egy olyan személy járt az üzletben, aki kontaktusba került egy COVID-19 pozitív, tünetmentes hat éves kisfiúval. A hatóságok a hangosbemondóban utasították az üzlet dolgozóit, hogy zárják le az épületet. A közösségi médiában keringő videókon jól látszik, hogy ezt követően a vásárlók hisztérikus hangulatban a kijáratokhoz özönlöttek, és addig feszültek az ajtónak és a biztonsági őröknek, amíg ki nem szabadultak. 

A tweet szövege szerint az emberek „attól tartottak, hogy COVID-koncentrációs táborokba viszik őket. Néhányanuknak sikerült kiverekedniük magukat az épületből, de sajnos Kína videókamerás megfigyelő rendszere elől nincs menekvés.” 

Egy, a kínai TikToknak megfelelő videómegosztó oldalon megjelent beszámoló szerint azok, akiknek nem sikerült kijutniuk, este 8-tól éjfélig tartózkodtak az üzletben, ahonnan karantén-hotelekbe szállították őket. A Zero Covid intézkedések értelmében minden érintettnek két napig karanténban kell tartózkodnia, ezt követően pedig öt napig megfigyelés alatt tartják őket – olvasható Zhao Dandan, a Sanghaji Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettesének nyilatkozata a Bloomberg cikkében. 

Az a stratégia, aminek keretében bármikor lezárhatnak épületeket, vagy akár egész kerületeket is, ha a fertőzés gyanúja merül fel, az elmúlt hónapokban több alkalommal okozott hasonló eseteket Kínában. Senzenben, Szecsuán provincia fővárosában és a nyaralóparadicsom Chengdu szigetén is előfordult, hogy az emberek abban a pillanatban, hogy meghallották, hogy lezárások lesznek, átmásztak a kerítéseken, a tengerpartra menekültek, kiözönlöttek a felhőkarcolókból az utcára, és futottak, amerre láttak. 

Sanghaj 25 millió lakosa 2022 április-májusában egy különösen nehéz és traumatikus karantén időszakot élt túl: mivel mindenkit arra utasítottak, hogy maradjon otthon, sokan nem tudták megoldani, hogy élelmiszerhez jussanak, és éheztek.

A heves reakciók ellenére Xi Jinping kínai elnök kitart a Zero Covid politika mellett. Augusztus 15-én, hétfőn 2312 esetet regisztráltak Kínában – több, mint három hónapja nem fordult elő, hogy a fertőzések száma három egymást követő napon 2000 fölött legyen.

(Kiemelt képünk pillanatkép. Forrás: Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.