A héten döntenek a 12-15 évesek emlékeztető oltásáról

16 éves kor felett már ajánlott. 

2022. január 3., 18:41

Szerző:

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már 12 éves korú gyermekek számára is engedélyezi a Pfizer emlékeztető oltásait – írja az AP. Az emlékeztető oltások már 16 éves kor felett mindenkinek ajánlottak, és a szövetségi hatóságok hétfőn úgy döntöttek, hogy a 12-15 évesek számára is indokolt, amennyiben elegendő idő telt el az utolsó adag óta.

Azonban előtte a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak (CDC) is döntenie kell arról, hogy a fiatalabb tizenévesek számára is ajánlja-e az emlékeztető oltást. Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója várhatóan még ezen a héten dönt. Az FDA azt is közölte, hogy mindenki, aki 12 éves vagy idősebb, és jogosult a Pfizer emlékeztető oltásra, már az utolsó adag után öt hónappal megkaphatja azt, nem pedig hat hónappal utána. 

Dr. Peter Marks, az FDA vakcinákért felelős vezetője nyilatkozatában elmondta, hogy az ügynökség azért hozta meg döntését, mert az emlékeztető oltás „segíthet jobb védelmet nyújtani mind a delta, mind az omikron változatok ellen”, különösen mivel az omikron „kissé ellenállóbb” a vakcina által kiváltott antitestekkel szemben, amelyek segítenek a fertőzés elhárításában.

Izraelből származó valós adatok több mint 6300 12-15 éves gyermeket követtek nyomon, akik a második Pfizer-adag után legalább öt hónappal kaptak emlékeztetőt, és az FDA szerint nem találtak komoly biztonsági aggályokat. Hasonlóképpen, az FDA szerint még több Izraelből származó adat nem mutatott ki problémát abból, hogy a Pfizer emlékeztető oltásra jogosultaknak egy hónappal korábban adják be a plusz adagot, mint az eddig az Egyesült Államokban alkalmazott hat hónap.

A védőoltások továbbra is erős védelmet nyújtanak a COVID-19 bármely típusa okozta súlyos megbetegedéssel szemben. Az egészségügyi hatóságok azonban arra ösztönöznek mindenkit, aki jogosult az emlékeztető adag beadására, hogy a legjobb esélye legyen elkerülni a rendkívül fertőző omikron mutáns által okozott enyhébb, áttörő fertőzéseket. A gyermekek általában kevésbé súlyos betegséget szenvednek a COVID-19-től, mint a felnőttek. Az omikron hullám során azonban egyre több gyermek kerül kórházba – többségük oltás nélkül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Komka Péter)

14:54

A város oroszországi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson Oroszországba, amit Kijev fosztogatásnak minősített. 

14:30

Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóelhárító rakéták átvételét Dániából és önjáró ágyúk átvételét az Egyesült Államokból – közölte szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki szerint a fegyverek az orosz invázió ellen harcoló erőket fogják erősíteni.

Kuba, Venezuela és Bolívia vezetői pénteken tiltakozásul alternatív csúcstalálkozót tartottak Havannában, mivel ezeket az országokat nem hívták meg az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) júniusi csúcstalálkozójára – jelentette a Reuters brit és a francia AFP hírügynökség.