Negyedmillió embert sújt az Eloise ciklon Mozambikban

Negyedmillió embert sújt az Eloise névre keresztelt ciklon Mozambikban - figyelmeztetett kedd éjjel az ENSZ helyszíni koordinátora videókapcsolaton keresztül a mozambiki fővárosból, Maputóból.

2021. január 27., 06:26

Szerző:

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 76 egészségügyi intézmény és 400 osztályterem vált használhatatlanná Beira kikötővárosban és környékén, és hatalmas területeken érintenek az áradások, ahonnan rengetegen próbálnak menekülni.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt az Idai ciklon ugyanerre a területre sújtott le, és akkor százak haltak meg, alig két héttel ezelőtt pedig a térség még a Chalane ciklon csapását próbálta kiheverni.

Az ENSZ koordinátora, Myrta Kaulard szerint sátrakra, menedékekre, takarókra, ivóvízre, maszkokra, higiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. Kiemelte, hogy mielőbb újjá kell építeni az iskolákat és a kórházakat. Figyelmeztetett arra is: egyelőre nem tudni, hogy az ítéletidő milyen hatással lesz a helyi termésre, mert ha a víz nem tud elfolyni, akkor elpusztíthatja az idei termés legnagyobb részét.

„Alapvetően ez egy nagyon durva ébresztő kellene, hogy legyen, hogy Mozambik milyen szinten ki van szolgáltatva a klímaváltozásnak, és ez az évenkénti szembenézés a hurrikánszezonnal egyszerűen túl sok ahhoz, hogy a térség talpra tudjon állni” - hangsúlyozta az ENSZ koordinátora, emlékeztetve, hogy ez még csak az április elejéig tartó hurrikánszezon eleje.

(MTI)

 

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Szlovákia barátja, nem érti, miért terjesztik róla a politikusok az ellenkezőjét. A szlovák külügyérnek viszont nem tetszik a beavatkozás.