Choco Mania

Ma Stockholmban melegebb van, mint Budapesten, de ez inkább kivételes, mint szokásos, s tudjuk, előttünk egy hosszú menetelés... hűvösből hidegbe, ködös reggelekeből havas estékbe... Hát töltekezünk, amíg lehet: a fakuló nap melegével és melengető szokásokkal, ízekkel. Ám ha azt mondom: gyömbéres lime, vörösboros füge, kardemommos kökény, tengeri sós mandula, rumoskávés szivar – ne az őszi ruhadivatra vagy lakberendezésre gondolj – hanem csokoládéra!

2010. november 3., 13:29

A soktornyos

Nordiska Museetelőtt, már a kringlande (kringel = perec = a svéd cukrászok és pékek cégére) ránk ragadt a csokis hangulat, pedig korai volt az óra (itt ősszel annak számító 11 óra), s csípősek a napsugarak. Mégis csodás volt az idö, s már a Djurgården elején álló múzeumhoz vezető öreg hídnál pralinéval kínáltak és forró csokit meg apró sütit mértek a city-ből a pompás vízparti fasoron, a sziget felé futó villamoson is. Jópofa ötlet, hogy a nemrég újraindult kocsik mellett a régiek is szolgálatba álltak, mégpedig úgy, hogy az öreg kéketösszekapcsolták a piros kávézókocsival. (Most adtam egy tuti nyerő tippet a BKV-nak!).

Egy keleti származású srác nyerte

'Az év cukrásza'versenyt, s az általa hozott újfajta ízek - a sorból ítélve - a szokásosnál is vonzóbbá tették a nagy stockholmi csokikóstolást. Roy Fares (a Cops c.film, főszereplőjének fivére) Aladdin-tortájában valóban az ezeregy éjszaka ízei futottak össze: pisztácia az tésztában, fehércsoki és maraschino a krémben, őszibarack és rózsalikőr a dekorban. A mesterek öt órát kapnak, hogy három műfajban, két kötött és három szabadon fantáziált alkotást prezentáljanak. 40.000 koronát kapott a legjobb: külföldi tanulmányúton fejlessze tovább tudásat.

Idén 36 csokiban és süteményben utazó cég vett részt – de nem csak a mézes-mázas királyoké volt a színpad: minden órában valaki más mutatta be legjobb bon-bon-trükkjeit, a csokoládé eredeti kultúrájáról meséltek – és táncoltak! – equadori és mexikói muzsikusok, a gyereksarokban tarka marcipánfigurákat gyúrtak a legapróbbak, s csokoládéiskolát tartott a híres

Anthon Berg. Eldőlt, kié a legjobb kézzel készített praliné (első díj: svájci mesterkurzus), volt amatőrverseny (nyertes az áfonyás tryffeltorta), megszavaztuk a legjobb csokiszobrászt (két lány, sárkánnyal), s megrendezték a gyerekcukrászok csokitorta futamát is ( kladdkakarace).

Két jónevű cukrásznak köszönhetjük az őszi csokibulit, akik már régóta sok finomsággal etetik a stockholmiakat a Xoko és a KåKå nevű elvarázsolt helyeken. A Perugia-ból lopott (s Párizst, Barcelonát is meghódító) ötletről helyesen vélték: összetalálkozik a svédek torkosságával és vágyával egy kis finomság iránt az álmos őszben. Kilencedszer hozták össze az októberi csokoládé ünnepet a Nordiska Museet-tel, mely arkitektúrájával és kulturtörteneti anyagával öleli körül az eseményt. Közel húszezren voltunk megint. gyártók, árusok, profik és amatőrök – de egyek a csokimániában: a jó csoki meghosszabítja az életet, de legalább is naggyon élvezetes perceket szerez, például egy szeles őszi napon.


Kapcsolódó linkek:

Chokladfestivalen– a hivatalos honlap, angolul is Chokladfestival– video a YouTube-on