Budapesten teljesített konzuli szolgálatot a Kuciák-gyilkosság gyanúsítottja

2019. április 4., 16:51

Szerző:

Szerdán hallgatták ki első alkalommal Marián K. nagyvállalkozót a szlovák újságíró-gyilkossággal kapcsolatban. A férfi tagadja, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását. Kiderült, a vállalkozónak diplomata útlevele is volt – írja az Új Szó.

A fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát – 2018 február végén ölték meg a Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságírót a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben ölték meg. A gyilkosság közfelháborodást váltott ki, heteken át tüntetések voltak az országban. A kormányból többen távozni kényszerültek, Robert Fico kormányfő is lemondott, végül új kabinet alakult.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

A gyanú szerint Marián K. rendelte meg a gyilkosságot

Eközben kiderült, hogy a férfinak diplomata-útlevele volt. A házkutatás során páncélszekrényében egy útlevelet találtak, és kiderült, hogy 1999 és 2004 között a Guineai Köztársaság tiszteletbeli budapesti konzulja volt a férfi.

Az útlevélben az áll, hogy az afrikai ország állampolgára. A szlovák külügyminisztérium azonban a lap állítása szerint nem tud arról, hogy Kočner a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett volna. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél valódi-e vagy hamis.

Marián K. ügyvédje megerősítette, az afrikai útlevél volt az egyik oka annak, hogy elrendelték a férfi őrizetének meghosszabbítását egy váltóhamisítási ügyben. A hatóságok ugyanis attól tartottak, a vállalkozó külföldre menekül.

A páncélszekrényből előkerült a Szlovák Információs Szolgálat egy emlékplakettje is. A vállalkozó egy közeli barátja, és az ügy egyik tanúja, Peter Tóth azt vallotta, ő ajándékozta neki a plakettet. Peder Tóth korábban újságíró volt, majd a titkosszolgálatnál dolgozott.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.