EP négypárti vélemény: továbbra sem szabad megnyitni az uniós pénzcsapot Magyarország felé

Négy elvárásból csak egyet tudott kipipálni a az ellenőrző bizottság.

2023. október 23., 19:42

Szerző:

Elégtelennek tartja a Magyarország által az igazságszolgáltatási rendszerben elfogadott reformokat és több időt tart szükségesnek a végrehajtás ellenőrzésére négy EP-pártcsoport magyar és nemzetközi jogászok segítségével készült elemzése, amelyet hétfőn mutattak be Brüsszelben – írta meg a Szabad Európa. Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az európai zöldek bemutatta az elemzést, ami szerint jelenlegi formájukban sem a reformok, sem pedig azok végrehajtása nem nyújtanak garanciát a magyar igazságszolgáltatás politikai befolyástól független működésére. 

Az elemzés szerint a négy pártcsoport indokolatlannak tartja a 2021 és 2027 között rendelkezésére álló közel 22 milliárd euró összegű kohéziós politikai forrásból származó kb. 13 milliárd euró felszabadítását.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy nem csupán ezek a reformok nem elégségesek, még ha maradéktalanul végre is hajtják ezeket, de több időre van szükség a hatásuk és sikeres végrehajtásuk felmérésére is” – fogalmaz alá az ötoldalas elemzés.

A négy párt jogállamisági témafelelősei által hétfőn bemutatott parlamenti értékelés az igazságszolgáltatási rendszert érintő négy reformból csak az egyet, az utolsót találja rendben levőnek. Ez megszünteti annak lehetőségét, hogy a magyar hatóságok a végső bírósági ítéleteket az alkotmánybíróság előtt támadják meg.

Azonban nem látják garantáltnak a Kúria politikai befolyástól való működését a képviselők. A négypárti értékelés azt is kifogásolja, hogy a reformok nem adnak lehetőséget a bírói függetlenséget károsító múltbéli döntések orvoslására. Továbbá a képviselők arra is emlékeztetnek, hogy Magyarországon nem gondoskodtak a bírósági ügyelosztások algoritmuson alapuló (és nem manuális) elosztásáról.

(Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP)