Itt a brit kémek vasárnapi jelentése: Így ferdít az orosz propaganda a háborúval kapcsolatban

Andrej Rugyenkó helyettes külügyminiszter humanitárius korridort ígért a fekete-tengeri gabonaszállítmányoknak az oroszok elleni szankciók feloldásáért cserébe. A brit védelmi hírszerzés szerint a bejelentés több szempontból is problémás volt.

2022. május 29., 13:52

Szerző:

Vasárnap, május 29-én is is rövid beszámolóval jelentkeztek Twitteren a brit Védelmi Minisztérium munkatársai. A mostani anyag a fekete-tengeri orosz kikötőblokád moszkvai értelmezéseit elemezte:

  • Mint ismert, Andrej Rugyenkó helyettes orosz külügyminiszter májust 25-én azt mondta, az orosz hadiflotta kész „humanitárius korridort” biztosítani a fekete-tengeri gabonaszállítmányoknak, azért cserébe, hogy a nyugati országok enyhítenek az Oroszországgal szembeni szankciókon. A helyettes miniszter pedig Ukrajnát arra kérte, a zavartalan közlekedés érdekében aknamentesítse a tengeri útvonalat.
  • A brit kémek értékelése szerint az ukrán tengeri aknákról elejtett megjegyzés tipikus példája az oroszok által épített alternatív narratíváknak. Akármennyire is hiteltelen, az ukrán aknákról szóló hír egyszerűen a nemzetközi közvélemény összezavarására, zajkeltésre szolgált. Hiszen, ahogy a brit katonai hírszerzés emlékeztet, Ukrajna éppen az orosz, fekete-tengeri partraszállások megakadályozására telepített aknákat. Azt is hozzátették, a nyilatkozatból nyilvánvaló, hogy az oroszok nem riadnak vissza a nemzetközi élelmezés biztonságának megrendítésétől sem hadi- és politikai céljaik elérésére. Az viszont, hogy ilyen eszközökhöz folyamodnak, szerintük egyértelműen jelzi, a szankciók kemény hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra.

(Kiemelt kép: Ukrán zászló lobog a Fekete-tenger partján, Odesszánál. Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)