Kétmilliós aláírási pénzért toboroznak katonákat az oroszok Közép-Ázsiában

Június óta Oroszország a szomszédos országokokban toboroz katonákat, hogy Ukrajnában harcoljanak.

2023. szeptember 3., 10:32

Szerző:

Örményországban és Kazahsztánban online hirdetéseket figyeltek meg, amelyekben 495 000 rubel (1,8 millió forint) kezdeti fizetést, és 190 000 rubel (700.000 forint) fizetést ajánlottak 

írja az angol védelmi minisztérium.

Kazahsztán északi régiójában is történtek toborzási kísérletek, amelyek az orosz etnikumú lakosságot szólítják meg.

Oroszország legalább 2023 májusa óta gyorsított állampolgárság és akár 4160 dolláros fizetések ígéretével kínálta meg a közép-ázsiai bevándorlókat, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Mariupolban az üzbég építőmunkásoktól a jelentések szerint érkezésükkor elkobozták az útlevelüket, és arra kényszerítették őket, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez. Oroszországban legalább hatmillió közép-ázsiai bevándorló él, akiket a Kreml valószínűleg potenciális újoncoknak tekint.

Oroszország valószínűleg el akarja kerülni a további népszerűtlen belföldi mozgósító intézkedéseket a 2024-es elnökválasztás előtt. A külföldi állampolgárok kihasználása lehetővé teszi a Kreml számára, hogy a növekvő veszteségek mellett további személyzetet toborozzon a háborús erőfeszítéseihez.

(Kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Ying Tang / NurPhoto / AFP))

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.