Brazília már az embargó utáni időkre készül Kubában

Kubában a brazil gazdasági lehetőségeket kutatja Dilma Rousseff brazil elnök, aki hétfő este megérkezett Havannába. Rousseff államfői minőségében először jár a szigetországban és látogatására egy héttel azután kerül sor, hogy megérkezett Kubába a marieli kikötő korszerűsítésére nyújtott 682,15 millió US dolláros kölcsön utolsó részlete – írja a Latimoport.hu

2012. január 31., 20:45

A Havannától 40 kilométerre lévő kikötőt a brazil Odebrecht cég korszerűsíti és a munkálatok 2013-ban fejeződnek be. A kikötő egyfajta ,,különleges kereskedelmi övezet lesz,, amely a kubai kivitel és behozatal jelentős hányadát bonyolítja majd.

Diplomáciai forrásk szerint a kikötő kiépítése, azon túl, hogy segíti a kubai kereskedelmi forgalmat, Brazília számára nyújt majd kiváló lehetőséget közép-amerikai gazdasági kapcsolatainak kiépítésére. Ha az Egyesült Államok felszámolja a Kuba köré vont gazdasági blokádot, a Mariel-i kikötő jelentősége megnő és az ott letelepedett cégeknek karnyújtásnyira lesz a világ legnagyobb piaca. Mariel 160 kilométerre van Floridától. A brazil Fanavid üveggyártó cég készül egy vegyes vállalatot nyitni a kubaiakkal a kikötő körzetében. A gyártott termékek 80 százalékát kivitelre szánják.

A külföldi cégek kubai letelepedése jelentősen fellendült azóta, hogy a reformok életbe léptek a szigetországban. Az elmúlt hónapokban a havannai kormány csökkentette a támogatásokat, leértékelte a CUC-t a konvertibilis pesót és bejelentette, hogy 500 ezer dolgozótól válik meg az állami szektor a reformok során. Eközben engedélyezték a magánszemélyek gazdasági tevékenységét és eddig közel 400 ezer mini vállalatot hoztak létre Kubában.

A teljes cikket elolvashatja a Latimoport.hu oldalon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.