Botrány az Egyesült Királyságban, Dominic Cummings miatt szorulhat Rishi Sunak

Boris Johnson volt brit miniszterelnök egykori tanácsadója elmondta, hogy két találkozóra került sor közte és Rishi Sunak miniszterelnök között, de visszautasította az ajánlatot, hogy visszatérjen a miniszterelnökséghez. A Liberális Demokraták szerint ez a kormánytagokra vonatkozó etikai kódex egyértelmű megsértése.

2023. december 31., 20:52

Szerző:

A Liberális Demokraták vizsgálatot kértek annak kiderítésére, hogy Rishi Sunak megsértette-e az etikai kódex előírásait azzal, hogy titkos találkozókat tartott Dominic Cummingsszal – írja a Sky News nyomán az Index. A brit hírcsatorna szerint a miniszterelnök két alkalommal is tárgyalt Boris Johnson volt főtanácsadójával, amikor fontolóra vette, hogy visszahozza a vitatott személyiséget a Downing Streetre.

Dominic Cummings később egy blogbejegyzésben megerősítette a 2022 decemberében és 2023 júliusában tartott találkozókat, és azt állította, hogy visszautasított egy ajánlatot, hogy titokban dolgozzon Rishi Sunaknak.

A miniszterelnökség nem tagadta, hogy voltak megbeszélések, de azt állították, hogy munkát nem ajánlottak a tanácsadónak.

A volt tanácsadó arra is célozgatott, hogy állásajánlatot tettek neki, mondván, hogy „talán elvállalja”, de az elfogadásának feltételei voltak – többek között a nukleáris fegyverek infrastruktúrájának megváltoztatása és a mesterséges intelligenciához való hozzáállás.

(Kiemelt képünk: Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke sajtótájékoztatót tart a Legfelsőbb Bíróság Ruanda-politikai ítéletét követően a Downing Streeten, London központjában, 2023. november 15-én. Fotó: Leon Neal / POOL / AFP)