Boszorkák és citromtorta

2014. április 21., 20:26

A fény visszatért Északra, s a természet hosszú fekete-fehér filmje végre színesre váltott. A svéd tavaszi ünnepek sorában a Húsvét az első, s ez is a pogány meg a keresztény tradiciók érdekes fonata.

Itt van, például, a

boszorkány-hagyományokkedves maradéka, hogy Nagycsütörtökön (Skärtorsdagen), alkonyat felé a kislányok szedett-vedett holmikba kis boszorkának ( påskkärring) öltöznek, kifestik arcukat, kendőt s kötényt kötnek, seprűt, régi réz kávéskannát, s karjukra kosarat kerítenek; apró saját készítésű ajándékokkal kopogtatnak be a barátokhoz, szomszédokhoz: Glad Påsk! – majd a köszönetként kapott édességgel szaladnak haza.

A Nagypéntek (Långfredagen-hosszúpéntek) a

csöndes emlékezésé. Szombat az előkészületeké, a vasárnap s a hétfő kulináris-, társas- és kulturális örömködéssel vagy a szabadban telik. A locsolkodás, természetesen, ismertelen.

Sokan, kihasználva a többnapos szabadságot – s vágyva a tavasz újra előbukkanó apró jeleire

vidéki házikóikba, a Skansenbe, vagy csak a közeli parkba, vízpartra, erdőbe igyekeznek: sétára, túrára, piknikre. Mások pedig, elutaznak a hegyekbe, s egy napfényes sízéssel búcsúztatják a telet. Míg délebbre talán már nyílik a mi is?

A húsvéti menü egyszerű, könnyű és színes ételekből áll, s barkával, tavaszi virágokkal,

színes tollal, tojással és apró papír-kerámia figurákkal (csibe, nyúl, kakas) díszített ‘svédasztal’-on kínálják (buffetbord). Sokféle pácolt hering, s kaviáros, tojásos előételek az étvágygerjesztők – majd halból, csirkéből vagy bárányból készült fogások következnek, melyeket friss-zöld fűszerekkel (kaporral, snidlinggel, zsályával, petrezselyemmel), citrommal, mustárral tesznek tavaszivá – melyhez tepsis rakott krumpli (tejszínes-zöldfűszeres) és primőrök (saláták, retek, újhagyma, spárga, avocado) is hozzájárulnak.

A desszertek is lazák: vajastészta- vagy keksz-alapra, sötét csokikrém, citrusfélével ízesített sajtkrém kerül, rajta bogyós- vagy exotikus gyümölcsök heverednek, esetleg egyszerű friss fagyis-krémes-gyümölcsös édességgel zárul az étkezés – hacsak nem jön még egy fatálcán kínált sajt-keksz-oliva ‘levezető’ is. (Húsvéti vendégváró: sós ostya, zsíros (görög) joghurtba kevert apróra vágott füstölt lazac (vagy más hal), torma; vörös kaviár, citrom, s kapor a díszítés. Limocello-tårta: kókuszos alap, fehércsokikrém, mogyorós-ropogós tésztaréteg s kávétrüffel, fehércsoki borítás és citromkrém a tetején.

A Húsvét színei az asztalon is tavasziak: napsárga, fűzöld, égkék, rózsaszín, levendula és a fehér.

Kapcsolódó korábbi cikkek:

Édesszájú svédek
Tulipánmánia
Még több érdekes svédség a SVÉDASZTALkínálatában.