Biden lezártnak tekinti Amerika történetének háborús fejezetét

Az amerikai elnök európai körútra indul.

2021. szeptember 20., 21:22

Szerző:

Nem hisz újabb hidegháborúban az amerikai elnök. Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő szerint Joe Biden ezt kívánja hangsúlyozni New Yorkban az ENSZ-közgyűlés vitáján kedden. Joe Biden, aki megdöbbentette szövetségeseit az afganisztáni kivonulás egyoldalúnak tekintett lépésével, és aki súlyos diplomáciai válságot idézett elő országa és Franciaország között a nagyszabású ausztráliai fegyverzeteladással, New Yorkba utazik, ahol találkozik António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd kedden felszólal az ENSZ-közgyűlés aznap kezdődő 76. ülésszakának általános vitájában, írja az MTI. Biden ezután Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel tárgyal New Yorkban, majd visszautazik Washingtonba, hogy fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt.

Az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben elhangzó első felszólalásában tudatni akarja, hogy „lezárta a háborús fejezetet”, és hitet tesz a szövetségesekkel és a partnerekkel való együttműködés mellett azoknak a problémáknak a megoldására, amelyeket nem lehet katonai erővel rendezni. A magas rangú kormányilletékes azt is közölte, hogy Joe Biden „türelmetlenül” várja, hogy tárgyalhasson francia kollégájával, Emmanuel Macronnal az Ausztráliával megkötött amerikai tengeralattjáró-eladási szerződésről. Az illetékes megerősítette azt a francia értesülést, amely szerint az amerikai elnök kérte a tárgyalást. Joe Biden „tudatni kívánja azt az óhaját, hogy szorosan együttműködjön Franciaországgal az indiai–csendes-óceáni térségben és a nemzetközi színtéren”.

Franciaország ugyanis korábban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az értesítése nélkül kötött új szövetséget, amelynek keretében egyebek mellett Ausztrália amerikai atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol, Franciaországgal pedig felmondta a hagyományos tengeralattjárók szállítására néhány éve kötött nagy értékű szerződést. A szövetség harmadik tagjának, Nagy-Britanniának a miniszterelnöke New Yorkban újságírók előtt kijelentette, hogy a brit–francia viszony „elpusztíthatatlan”.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Fehér Házban, 2021. július 19-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)