Bevallota a volt kémfőnök: tényleg vannak X-akták, de nem olyanok

A dél-koreai hírszerzés (NIS) hatvan év óta titkos "X-aktákat" tárol a belpolitikai élet kulcsszereplőiről, egyebek között politikusokról, gazdasági vezetőkről és újságírókról - jelentette ki egy korábbi kémfőnök pénteken.

2022. június 10., 10:51

Szerző:

Pak Dzsie Von a múlt hónapban távozott az ügynökségtől. A CBS rádióadónak adott interjújában elmondta, hogy Pak Csong Hi volt elnök alatt kezdték el gyűjteni az információkat, és Pak Gun Hje távozásával hagytak fel vele. Az aktákat a hírszerző ügynökség fő szerverén tárolják. 


Az információk többsége megerősítetlen szóbeszéd, például szerelmi ügyek és gyanús meggazdagodások

- tette hozzá Pak. Megjegyezte: szerette volna törvényi úton megsemmisíttetni az adatokat, de nem járt sikerrel. A volt kémfőnök szerint az akták "az egymással rivalizáló politikai pártok botrányainak gyűjteménye".

Törvényi felülvizsgálatot követően az NIS-nek 2020 végén megtiltották, hogy belföldi megfigyelést végezzen. A lépés Mun Dzse In korábbi elnök kormányának kísérlete volt az ügynökség megreformálására, amelyet egykor illegális megfigyeléssel és politikai befolyásolással vádoltak.
Pak liberális politikus, és bejelentette, hogy a héten vissza akar térni az ellenzéki Demokrata Párt soraiba.

 

(Kiemelt kép: Tüntetők dulakodnak a rohamrendőrökkel, mielőtt a Samsung csoport X-aktás botránya miatt vonulnának a Samsung csoport központja előtt Szöulban, Dél-Koreában 2005. szeptember 6-án. Az X-akták botránya egy 2005-ös dél-koreai politikai botrány. A botrány a lehallgatott beszélgetések nyilvánosságra hozatala körül forog. A beszélgetések nagy része a Nagy Nemzeti Párt konzervatív politikusairól szólt, akik az 1997-es dél-koreai elnökválasztás idején kenőpénzekről intézkedtek. A felvételek illegálisan készültek. A botrány a közelmúltban kibővült a Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) politikai és személyi ügyekben betöltött általános szerepével. (Fotó: Seung-il Ryu/NurPhoto via AFP)

 

 

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.