Elstartolt az első digitális roma valuta

Megérkezett a gypsycoin.

2021. augusztus 14., 21:49

Szerző:

Hatalmas sikere van a románok új kriptovalutájának, a Gypsycoinnak. A roma közösség nemzetközi pénzneme a múlt héten stratolt el, de már most 800 százalékkal nőtt a valuta iránti érdeklődés, és több mint ezren már be is fektettek a kriptovalutába. Ugyan korlátozottan lehet felhasználni, de a Nemzetközi Roma Közösség lényegében egy, a romákat felzárkóztató pénznemet hozott létre, amivel a többi között csak oktatásra, jótékonysági tevékenységre vagy élelmiszervásárlásra is lehet használni – írta meg a Telex a Transzindex nyomán. 

Daniel Cioabă, a Nemzetközi Roma Egyesület romániai szervezetének vezetője még a múlt héten jelentette be a kriptovaluta létrehozását. „A projekt a közösségek fejlesztésére, és a nehéz helyzetben lévő roma emberek megsegítésére összpontosít. Ugyanakkor cél a roma közösségek közötti digitális kohézió megszilárdítása is a Gyspycoin segítségével” – olvasható a kezdeményezés szervezőinek angol nyelvű közleményében.

A romániai szervezetnek a Gypsycoinnal több célja is akad: például rászoruló családokat látnának el élelmiszerrel és háztartási cikkekkel, de egészségügyi, technológiai és morális oktatást is adnának a roma közösségeknek. Hozzátették azt is, hogy emellett a valuták eredeti funkcióját is betöltené: kereskedelmi valutaként is működne, de hosszú távú pénzügyi befektetésként is megérné. 

(Kiemelt kép: Forrás: Gypsycoin facebook oldala)