Berlusconi ezt is megússza: csalás, kenőpénz, korrupció

Kudarcba fulladt az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi kísérlete, hogy elmozdítsa pozíciójából azt a bírónőt, aki előtt ő és David Mills, adóügyi jogász felelne egy büntetőeljárásban.

2008. július 18., 11:44

A milánói fellebbviteli bíróság csütörtökön utasította el Berlusconi ügyvédeinek kérelmét, mondván: semmi alapja nincs annak az állításnak, hogy az ítész elfogult lenne a vádlottal szemben – adta hírül az ANSA olasz hírügynökség.Berlusconi ügyvédei nem nyugszanak bele a döntésbe, és azt nyilatkozták, hogy a legfőbb igazságügyi fórumhoz, az olasz Semmítőszékhez fellebbeznének.

Nicoletta Gandus bírónő ítélkezik az ügyben, melyben Berlusconit azzal vádolják, hogy 600 000 dollár kenőpénzzel vette rá Millst, hogy az eltüntesse korábbi perek terhelő bizonyítékait.

Berlusconi és Mills egyaránt tagadja bűnösségét.

A Berlusconi jogászai a bírónő elfogultságára hivatkoznak – az általuk benyújtott tiltakozás szerint Gandus a múltban folyamatosan olyan nyilatkozatokat tett, melyek felfedik „komoly ellenszenvét” Berlusconi iránt.

A bírónőről úgy tartják, néhány internetes fórumon nyilvánosan ellenérzésének adott hangot bizonyos törvényekkel kapcsolatban, melyeket még az előző Berlusconi-kabinet jegyzett a 2001-2006 közötti ciklusban.

A miniszterelnök ügyvédei azt is állítják, hogy Gandus, Berlusconi magán TV-csatornájának, a Mediasetnek korábbi részvényeseként pertársaságban részt vett egy, szintén Berlusconi és Mills ellen zajlott eljárásban, melyben a kormányfőt a Mediaset filmes jogaival kapcsolatos csalással vádolták.

Csütörtöki indoklásukban a fellebbviteli fórum bírái úgy látták, hogy Gandusnak jogában áll véleményét hangoztatni, és eddig tett nyilatkozatából sem következik, hogy a „politikai szféra közepéhez” lenne kapcsolható.

– Gandus soha semmit nem nyilatkozott Berlusconi személye ellen – mondta ki ítéletében a bíróság.

A Gandus által vezetett per kimenetele mindazonáltal kétséges, tekintettel arra a törvénytervezetre, mely mentelmi jogot biztosítana Olaszország négy vezető közjogi méltóságának, az államelnöknek, a felső- és alsóház elnökének, és a miniszterelnöknek is.

– Amennyiben a jogszabályt a Szenátusban is elfogadják, úgy az eljárást fel kell függeszteni, míg Berlusconi ki nem tölti hivatali idejét – írja az ANSA. A miniszterelnök négy év múlva lejáró mandátuma után azonban aligha vonható felelősségre, hiszen addigra a jelenleg ellene zajló büntetőügyek elévülnek.

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.