Beindult Putyin félelmetes tehervonata

A tehervonat az orosz védelmi minisztérium nukleáris fegyvereket használó részlegéhez tartozik. 

2022. október 4., 10:21

Szerző:

Oroszország középső részén tűnt fel az orosz védelmi minisztérium nukleáris fegyvereket használó részlegéhez kapcsolódó, speciális katonai felszereléseket szállító hatalmas tehervonat, írja az Index.

A páncélozott személyszállító járműveket feltehetően nagyobb teljesítményű tornyokkal és megerősített páncélzattal látták el, hogy hatékonyak legyenek a gyalogsági támadásokkal szemben. A védelmi minisztérium eme speciális részlege a fegyverek tárolásával és biztosításával foglalkozik, például az Orosz Föderáció Stratégiai Rakétaerők számára, amely a nukleáris rakéták karbantartásával és irányításával foglalkozik, így Vlagyimir Putyin nukleáris programjának kulcsfontosságú részét képezi, írja a lap.

Egy katonai elemző szerint az egységek bevetése a konfliktus közelgő eszkalálódását jelezheti vagy egy nagyszabású nukleáris gyakorlat előkészítését jelezheti.

(Kiemelt képünk: A Sputnik hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök elnököl a kormány tagjaival videokonferencián keresztül tartott megbeszélésen a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2021. december 24-én.  Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

Tegnap 17:26

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.