BBC: Ellenzéki képviselők rendőrségi őrizetben Budapesten

A BBC vezető hírekben tudósít a ma délelőtti budapesti eseményekről. Beszámol a magukat a parlament köré láncoló ellenzéki képviselők őrizetbe vételéről.

2011. december 23., 17:20

Szerző:

Az ellenzéki LMP-s politikusok „Elég volt!” feliratú táblákkal körbevették a parlamentet és tiltakozó akcióba kezdtek. Az LMP-s képviselőkhöz csatlakozott a volt MSZP-s miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is – jelenti a Reuters hírügynökség.

Az LMP-s képviselők elállták a parlament parkolóját, így próbálván megakadályozni a kormánypárti képviselők bejutását a mai parlamenti ülésre – számol be a BBC, majd így folytatja: a mai napon a kulcsfontosságú új választási törvényt, az adózási törvényt és a központi bank, azaz MNB-ről szóló törvényt fogadja el a magyar parlament. Ezek közül mindegyik aggályos az ellenzéki párt szerint.

Az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet, - amely a héten minősítette le Magyarországot „junk” azaz szemét (nem bóvli) kategóriába – már kifejezte aggodalmát, hogy az Orbán Viktor által tervezett Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó reformok aláássák a bank függetlenségét – jelenti a BBC.

A Reuters szintén megemlíti, hogy a jobboldali Fidesz többségű parlament válaszul a külföldről érkezett kritikákra számos változtatást eszközölt a törvényjavaslaton.

Az LMP-s politikusokat feldühítette az új választási törvény is, amely – szerintük – a Fideszt hozza előnyös helyzetbe. „Egy nappal karácsony előtt a kormányzó párt számos olyan törvényt akar lopakodva meghozni, amelyek közül mindegyik súlyos veszélyt jelent a demokrácia számára” – idézi az egyik LMP-s képviselő szavait az AFP hírügynökség.

Kiegészítés: időközben több MSZP-s képviselőt is előállított a rendőrség.