Baltával esne a fejlesztési bankoknak az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok a nemzetközi fejlesztési bankok alapvető átalakítását és megerősítését fogja javasolni a G20-csoport hétvégi csúcstalálkozóján – közölte kedden a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója.

2023. szeptember 6., 07:59

Szerző:

Jake Sullivan szerint mindenekelőtt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap átformálását szeretnék elérni, hogy feladatuknak jobban meg tudjanak felelni. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemzetközi intézményi forma a leghatékonyabb eszköz a fejlődő országokat célzó befektetések ösztönzésére.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó úgy fogalmazott, a G20-as csúcstalálkozó megmutatja majd, hogy a világ nagy gazdaságai a kihívásokkal teli időkben is képesek együtt dolgozni. Emellett üdvözölte, hogy az Afrikai Unió állandó tagként csatlakozik a csoporthoz.

Egy Ukrajnáról szóló közös nyilatkozatról szólva azt mondta, hogy arra nincs kilátás, tekintettel arra, hogy Oroszország is ott ül az asztalnál, igaz, nem Vlagyimir Putyin elnök képviseli majd. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a G20-ak többsége is kiáll amellett, hogy az ukrajnai háborút az ENSZ Alapokmányának megfelelő elvek tiszteletben tartásával kell lezárni.

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján számolt be Joe Biden részvételének előkészületeiről és dél-kelet-ázsiai látogatásának előzetes programjáról. A tanácsadó elmondta, hogy az elnök pénteken már kétoldalú tárgyalást folytat Újdelhiben Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, majd szombaton és vasárnap vesz részt a G20-as csúcstalálkozón, utána még vasárnap Vietnamba utazik, ahol a kétoldalú kapcsolatok magasabb szintre emeléséről tárgyal az ország vezetőivel.

Kérdésre válaszolva azt mondta, Joe Biden sajnálattal vette tudomásul, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök lemondta a részvételét a csúcstalálkozón, de hozzátette, hogy az amerikai elnök változatlanul szeretné folytatni a párbeszédet, amit a kínai államfővel tavaly Balin rendezett G20-as csúcson kezdett. 

A sajtótájékoztatón az orosz-észak-koreai fegyverkereskedelmi egyeztetésekkel kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó úgy vélte, hogy az orosz erőfeszítések a tárgyalások felgyorsítására azt tükrözik, hogy az orosz hadiipar gondokkal küzd, s ezért próbál "bármilyen" forrásból utánpótlást találni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államoknak eddig nincs olyan információja, hogy jelentős mennyiségű észak-koreai hadianyag jutott volna Oroszországba, és Washington mindent el fog követni a továbbiakban is, hogy felszólítsa a kommunista rezsimet a fegyverkereskedelmi tárgyalások leállítására Oroszországgal.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Világbank elnöke, David Malpass beszél Washington DC-ben, 2023. február 14-én. Brendan Smialowski / AFP)

 

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.