Az USA tartja vissza Izraelt a szárazföldi támadástól

Joe Biden kormányzata igyekszik késleltetni az izraeli hadsereg szárazföldi támadásának megindítását Gázában

2023. október 23., 16:30

Szerző:

A CNN-nek amerikai tisztviselők beszéltek arról, hogy Joe Biden kormányzata igyekszik késleltetni az izraeli hadsereg szárazföldi támadásának megindítását Gázában – méghozzá azért, mert abban reménykednek, hogy a Hamász túszai közül sikerül kiszabadítani néhányat – írja a hírcsatorna alapján az Index.hu.

Az izraeli hadsereg legutóbbi közlése szerint legalább 212 ember van a terrorszervezet fogságában.

A CNN-nek két magas rangú amerikai tisztviselő beszélt arról, hogy a Biden-kormányzat nyomást gyakorolt Izraelre azért, hogy késleltessék a támadást, és hagyjanak több időt a túsztárgyalásokra. Mint írták, az, hogy a Hamász múlt hét pénteken szabadon engedett két amerikai állampolgárt, némi reményt szolgáltatott a túszok szabadulását illetően.

A CNN szerint a túszok helyzete mellett egy másik ok miatt is késleltetik az inváziót Joe Bidenék, ugyanis azt szeretnék, ha a szárazföldi támadás kezdete előtt minél több humanitárius segély érkezhetne Gázába Egyiptomba irányából, a rafahi határátkelőnél. Az átkelőt a konfliktus kezdete után nem sokkal lezárták, és csak ritkán, rövid időre nyitották meg az utóbbi két hétben.

Ugyanakkor a CNN amerikai tisztviselőktől származó értesülését az egy izraeli tisztviselő cáfolta. Ő azt mondta a portálnak, hogy állandó kapcsolatban vannak az amerikaiakkal, de az utóbbiak semmilyen értelemben nem helyeznek nyomást Izraelre a szárazföldi inváziót illetően – írja a lap.

(Kiemelt kép: Füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. A palesztin fegyveresek háborút kezdtek Izrael ellen - jelentette ki az ország védelmi minisztere október 7-én, miután rakétacsapásokat érték Izraelt, és a palesztin enklávéból fegyveresek szivárogtak be az országba, támadásokat indítva a lakosság ellen. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)