Az USA szerint már nagyon közel az orosz támadás Ukrajna ellen

 175 ezer orosz katona venne részt az akcióban. 

2021. december 4., 08:45

Szerző:

A The Washington Post egy amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Oroszország már a jövő év elején, 175 ezer katonával támadást indíthat Ukrajna ellen. Az amerikai hírszerzés már megszerezte egy lehetséges orosz támadás tervét is.

Az amerikaik szerint már a 175 ezer katona fele az ukrán határ közelében állomásozik.  A feltételezett orosz terv alapján, a támadásban száz zászlóalj-harccsoport venne részt. Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Oroszország a támadás előkészítéseképpen egyre jobban leakarja járatni Ukrajnát. 

Joe Biden még pénteken azt mondta, hogy tervet készít az orosz-ukrán válság megoldására. Az amerikai elnök egyértelmű célja, hogy megakadályozza az esetleges orosz offenzívát Ukrajna ellen. Pénteken a Kreml szóvívője, Dmitrij Peszkov pedig megerősítette, hogy Putyin és Biden hamarosan tárgyalni. 

Az ukrán védelmi miniszter a napokban figyelmeztetett már arra, hogy Ororszország már most több mint 94 ezer katonát állomásoztat az ukrán-orosz határon. Olekszij Reznyikov megerősítette parlamenti felszólalásában azt is, hogy információik szerint  az oroszok január végén indítanának támadást Ukrajna ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) meglátogatja a a frontvonalat az ukrajnai Donbassban, 2021. június 9-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/Anaduolu/AFP)