Az ukrán titkosszolgálati főnök szerint Oroszország áll a romákat érő halálos neonáci pogrom mögött

2018. június 25., 19:51

Szerző:

A kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen elkövetett támadás mögött Oroszország állhat - jelentette ki Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnöke hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. A titkosszolgálati vezető szavai szerint érthető, hogy az eset (a romatábor elleni támadás) mögött valójában Oroszország állhat, jóllehet - mint megjegyezte - ez nem állítható százszázalékos biztonsággal, mert nem lenne korrekt. De a feltételezés mellett szól, hogy Oroszország mindig igyekszik kijátszani a nemzetiségi kártyát - idézte Hricakot az Interfax Ukrajina hírügynökség. Az SZBU főnöke elmondta, hogy a lembergi romaellenes atrocitást a rendőrség vizsgálja, de az ügynek az SZBU is rendkívül nagy figyelmet szentel. Mint kifejtette, a tények felületes vizsgálatából is kiderül, hogy 2014-ben Oroszországban is bejegyeztek a lembergi támadás mögött állóhoz hasonló szervezetet.

A lembergi rendőrség közlése szerint a romák elleni támadást a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet képviselői követték el, akik 16-17 éves középiskolások. Hricak szerint a romaellenes támadás célja az lehetett, hogy nemzetiségek közötti viszályt szítsanak Ukrajnában, ezért az SZBU vizsgálata annak kiderítésére irányul, hogy ki a felbujtó, és ki pénzelte az akciót.

Az ukrán hatóságok szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen idén februárban elkövetett két támadás mögött is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll.

Szombat éjjel álarcos ismeretlenek késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községek, valamint Munkács lakosai.