Az ukrán légierő külföldi pilótákra is számít

Az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta több ezer külföldi állampolgár jelentkezett szolgálatra az ukrán légierőhöz – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy csütörtöki tévéműsorban.

 

2023. március 24., 17:24

Szerző:

Ihnat elmondta, hogy külföldiek is szolgálhatnak az Ukrán Fegyveres Erők légierejének kötelékében, a megfelelő képzettséggel rendelkezők lehetnek pilóták, vagy a földi személyzet tagjai.

„Rengeteg kérelem érkezett a repülésben jártas személyektől. Elsősorban olyan ukránokról van szó, akik külföldön dolgoznak különféle típusú légiközlekedési eszközön, de voltak köztük más államok állampolgárai is” – idézi a szóvivőt a karpathir.com.

Jurij Ihnat emlékeztetett arra, hogy az ukrán fegyveres erőkben vannak olyan idegenlégiók, külföldi önkéntesek, akik Ukrajna oldalán harcolnak az orosz agresszió ellen.

„Miért ne. Ha a jelentkező vadászpilóta, vagy repülőmérnök, akkor ezek az emberek legálisan az ukrná haderő katonáivá válhatnak” – mondta Ignat. Hozzátette: az ilyen szakemberek iránti igény megnőhet, miután a közeljövőben vadászgépeket kaphat Ukrajna.

„Ha lesznek F-16-osaink vagy más, nyugati típusú vadászgépeik, akkor valószínűleg szükségünk lesz külföldi pilótákra is, olyanokra, akik repültek már ilyen gépeken, tapasztalattal rendelkeznek, így segíthetik pilótáink alapképzését” – közölte a szóvivő.

(Kiemelt kép: két ukrán Szu–27-es vadászgép kíséri a Kelet-Ukrajnába vezényelt ukrán ejtőernyősöket szállító Il-76-os teherszállító repülőgépet a Kijevtől mintegy 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir közelében lévő katonai támaszponton 2018. december 6-án. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.