Az oroszok brutális kínzásairól beszélt egy ukrán hadifogoly

Heteket töltött fogolytáborban és börtönben egy ukrán férfi.

2022. április 30., 07:22

Szerző:

A 31 éves Nyikita Horban egyike azoknak, akiket az orosz katonák magukkal hurcoltak Oroszországba, azonban része azon keveseknek, akik egy fogolycsere részeként végül hazajuthattak. A férfi a BBC tudósítójának elmesélte, hogy megpróbáltatásai március elején kezdődtek, amikor az orosz hadsereg elfoglalta Andrijivkát, a szülőfaluját.

A férfi ekkor családjával bújt el házuk pincéjében, azonban az orosz katonák a faluban házról házra járva rángatták ki a pincékben bujkálókat, köztük őket is. Nyikitát és nevelőapját, Szását összeverték, de Nyikita beszámolója szerint voltak olyanok a faluban, akiket meggyilkoltak. A férfit és nevelőapját megkínozták: hideg időben vizet töltöttek a csizmájukba, majd abban kellett tovább menniük; elszorították az ereiket, és leszedték a bőrt az ujjaikról. 

Minden nap elköszöntek az élettől, azonban a két férfi, amikor az orosz katonák nem látták, beszélgettek és tartották egymásban a lelket. Néhány nappal később teherautóba dobták őket, az úton pedig alig adtak nekik enni. Nyikitát és tíz-tizenkét társát ezt követően egy Oroszországba tartó repülőre vitték. Nevelőapjával egy hadifogolytáborba került, és amikor megérkeztek napok után először levették a szemükről a takarót. Ekkor realizálta a férfi, hogy lábai lefagytak, elfeketedtek, azonban csak egy kötést kapott, ellátást nem.

Kurszk városában végül előzetes letartóztatásba helyezték, és börtönbe került. A férfi ekkor már biztos volt benne, hogy el fogja veszíteni lábait a fagyás miatt, mint mondta: egyik alsó végtagját sem tudta mozgatni, és rossz szaga is volt. A börtönben alig kaptak egészségügyi ellátást. A foglyoknak pedig ki volt adva a lecke: mind az orosz himnuszt, mind pedig egy Putyint dicsőítő dalt meg kellett tanulniuk, miközben naponta legalább kétszer kihallgatták őket, ami mellé rendszerint verés is járt.

A HVG szerint Nyikita csak akkor jött rá, hogy Kurszkban van, amikor aláírattak vele egy dokumentumot, hogy a börtönben jól bántak velük, nem bántották őket és rendszeresen kaptak enni is. A férfi három hetet töltött a börtönben, ezalatt viszont lábai állapota olyannyira romlott, hogy két társával együtt kórházba szállították. Egy orosz sebész azt mondta neki, hogy az összes lábujját amputálni kell, a vizsgálat közben a férfi egyik lábujja leesett.

Ezt követően egy hetet lábadozott a kórházban, míg végül azt mondták neki, hogy őt és néhány másik súlyosan sérült társát hazaküldik Ukrajnába. A férfit így nem vitték már vissza a kurszki börtönbe, hanem ismét repülőgépre tették, ami a 2014-ben annektált Krímbe vitte őket. 

Nyikita elmondása szerint a fogolycsere találkozási pontján hordágyakra fektették, majd otthagyták az oroszok az út szélén, az ukrán katonák szedték őket össze. Hazajutott, azonban egyedül: Szásáról azóta nem tud semmit, hogy Kurszkban kórházba szállították. Családja viszont él, Belgiumba menekültek az orosz hadsereg elől. Nyikita jelenleg járni tanul, elmondása szerint egy dolog foglalkoztatja csupán: hogy eljusson a feleségéhez és a fiához.

(Kiemelt kép: Daniel LEAL / AFP)