Az oroszok a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra közel 50 százalékát már megsemmisítették

Ukrajna varsói nagykövete szerint az orosz támadók már a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra közel 50 százalékát megsemmisítették. Lengyelországban új logisztikai központot adtak át, amely Ukrajnának szánt energetikai eszközök átrakodására épült.

2023. január 26., 12:57

Szerző:

Ukrajnának szánt energetikai eszközök, köztük áramfejlesztők átrakodására szánt logisztikai központot nyitott meg csütörtökön a kelet-lengyelországi Komorowo településen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Janez Lenarcic, az Európai Unió (EU) válságkezelésért felelős biztosa. az ukrán nagykövet szerint az oroszok már a ukrán infrastruktúra közel 50 százalékát megsemmisítették.

Az EU közreműködésével létrehozott komorowói központban az uniós tagállamokból érkező energiatakarékos izzókat és egyéb energetikai eszközöket tárolnak majd, mielőbb Ukrajnába szállítanák őket.

Lenarcic a központban rendezett sajtóértekezleten felidézte: az Európai Unió Ukrajnának eddig 80 ezer tonna humanitárius segélyt küldött, melynek 80 százaléka lengyel területen haladt át.

Elmondta: a Lengyelországgal kötött megállapodások értelmében mintegy 1000 áramfejlesztőt küldenek Ukrajnába. Eddig már 1400 ilyen berendezést adtak át az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.

Az ukrajnai háború kitörése után létesített más lengyelországi humanitárius logisztikai központok közül az uniós biztos a délkelet-lengyelországi Rzeszów repülőtere szomszédságában működő, ukrajnai pácienseket befogadó tranzitközpontot emelte ki, ahonnan mintegy 1800 kimenekített ukrán beteget szállítottak gyógykezelésre 20 más uniós országba.

Morawiecki emlékeztetett: Lengyelország a háború kezdetétől fogva humanitárius segélyekkel és fegyverszállításokkal támogatta Ukrajnát.

„Idézzük fel a háború első napjait, amikor a világ államainak többsége arra próbálta rábeszélni Ukrajnát, hogy menekítse ki Kijevből a kormányát” 

– mondta el Morawiecki, majd folytatta: ha ez a forgatókönyv sikerült volna Moszkvának, ma az orosz hadsereg az egész – az ukrán mellett fehérorosz és orosz szakaszból álló – keleti lengyel határ mentén jelen lenne, mivel Fehérország „ényegében Oroszország protektorátusa”.

Hogy ez nem történt meg, Ukrajna hősies védelmének köszönhető, amelyet az egész világ kell, hogy támogasson – hangsúlyozta Morawiecki.

Utalva az előző napi német döntésre, melynek értelmében Berlin korszerű Leopard harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását, Morawiecki kijelentette: a tankok nem azért vannak, hogy díszszemléken vonuljanak fel, hanem azért gyártják őket, hogy a szabadság, a szuverenitás védelmében harcoljanak. Közölte: csütörtök reggel óta több ország miniszterelnökével egyeztetett a Leopardokat átadó államok minél szélesebb koalíciója létrehozásának érdekében.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet elmondta: az orosz támadók már a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra közel 50 százalékát megsemmisítették.

(Kiemelt kép: Generátor biztosítja egy utcai kávézó áramellátását áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Tegnap 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Tegnap 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.

2023. március 29., 17:34

Mélyen az oroszok frontvonala mögött, a 2022 tavaszán elfoglalt Melitopolban romboltak le egy vasúti raktárat az ukrán hadsereg erői, valamint megszüntették a város áramellátását is.