Az orosz támadások miatt Kárpátalján is egyre nagyobb gondokkal küzd a lakosság

Kárpátalján is rendkívül súlyos problémák vannak az áramellátással, illetve a fűtéssel.

2022. december 19., 10:55

Szerző:

Oroszország egyre hevesebb rakétatámadásokat indít Ukrajna energiahálózata ellen, és emiatt már Kárpátalján is rendkívül súlyos problmák vannak az áramellátással, illetve a fűtéssel – számolt be róla az InfoRádió kárpátaljai tudósítója. Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó újságírója szerint ennek ellenére a ukrajnaiak többsége nem akarja, vagy már nem tudja elhagyni a hazáját.

Az ukrán vezetés arra számít, hogy Oroszország a háború egyéves évfordulóján nagyszabású offenzívát indít az ország ellen, mondta az InfoRádió tudosítója. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint februárban indulhat az újabb offenzíva. Megjegyezte, hogy az egyéves évforduló kapcsán minden ukrán azt várja, hogy legyen vége a háborúnak, februárra győzelem és béke legyen. Ehhez képest a vezérkari főnök minapi figyelmeztetése arra mutat rá, hogy az orosz erők nem tettek le Kijev megszállásáról. 

„Az erőteljes orosz mozgósítás miatt attól is tartanak, hogy februárban egy újabb erőteljes offenzíva lesz, és ez majd jelentősen megváltoztatja az erőviszonyokat is” – mondta Simon Rita.  

„Nagyon sokszor nincs áram, és olyankor a legtöbb helyen fűtés sincs. Ez óriási gondot okoz. És mivel a legtöbb helyen, ahol tudtak, már beszereztek generátorokat az áram pótlására, szakértők szerint Ukrajnában megismétlődhet az üzemanyagválság is. A generátorok tömeges használata ugyanis ahhoz vezet majd, hogy már nemcsak a járműveket kell tankolni, hanem ezeknek az eszközöknek és szükségük lesz benzinre és gázolajra”

– tette hozzá a tudósító. Ukrajnában 18 millió ember, a lakosság 40 százaléka sürgős humanitárius segítségre szorul. Ennek ellenére a Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentése szerint az ukránoknak csak a 7 százaléka tervezi, hogy elköltözik az országból. Háromból két válaszadó pedig még a közművek tartós kikapcsolása esetén sem hagyná el az otthonát, mondta Simon Rita a Kárpáti Igaz Szó újságírója.

(Kiemelt kép: Molotov-koktélokat készítenek helyi lakosok Ukrajnában, a kárpátaljai Ungvár egyik parkjában 2022. február 28-án. Fotó: Nemes János/MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.