Az oroszok nem viccelnek: elzárták a gázt

A Gazprom leállította a Finnországba irányuló gázexportot, miután a finn állami gáznagykereskedő megtagadta a rubelben történő kifizetést. 

2022. május 22., 12:02

Szerző:

A Gazprom leállította a Finnországba irányuló gázexportot, miután a finn állami gáznagykereskedő megtagadta, hogy rubelben fizessen orosz beszállítójának, írja a Telex. A Gazprom már hivatalosan be is jelentette a gázszállítás leállítását. Az orosz fél már pénteken jeleztem hogy elzárja a gázt. 

A Finnországban felhasznált gáz nagy része Oroszországból származik, de az ország éves energiafogyasztásának mintegy 5 százalékét teszi ki a gáz. A finn állami gáznagykereskedő, a Gasum, a finn kormány és az egyes finnországi gázfogyasztó cégek már korábban jelezték,  hogy felkészültek az orosz gázszállítás leállítására.

Moszkva korábban már elzárta a gázcsapot Bulgáriának és Lengyelországnak is. 

(Kiemelt kép: A Gazprom olajfinomító telepe Moszkva délkeleti területén 2022. április 28-án. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)

 

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.