Az orosz erők által megszállt városokból robbanásokat jelentettek

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszon városából öt, a szintén megszállt Melitopolból pedig legalább egy robbanást jelentettek a helyi hatóságok szerda reggel az orosz média beszámolói szerint.

2022. október 12., 10:07

Szerző:

Az orosz erők által megszállt Herszon az azonos nevű megye székhelye nem messze a Krím félszigettől, és az első városok között esett el, amikor Oroszország februárban offenzívát indított Ukrajna ellen. Melitopol Zaporizzsja megye déli részén fekszik, és a város elűzött polgármestere, Ivan Fjodorov a Telegramon számolt be arról, hogy a városban erős robbanás történt.

 A RIA orosz hírügynökség a helyi orosz rendőri erőkre hivatkozva azt írta, hogy a város központi piacán lépett működésbe robbanószerkezet, de áldozatok nincsenek. A szerdai volt sorozatban a harmadik nap, hogy Kijevben megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hadsereg bejelentette, hogy több településről kiűzte az oroszokat a herszoni régióban található, orosz megszállás alatt álló Beriszlav környékén.

 Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az éjszaka folyamán orosz rakéták csapódtak több épületbe, de áldozatokról nem érkezett hír. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter új korszak nyitányaként ünnepelte a Twitteren, hogy Németország kedden leszállította Ukrajnának az első Iris-T típusú légvédelmi rendszert.

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek voksolnak az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szabadtéri szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. A referendum szeptember 23-tól 27-ig tart a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. Fotó: MTI/EPA)