Az orosz egészségügyi miniszter többet tud a magyar oltási adatokról, mint a magyarok

Murasko pontos számokat közölt arról, mennyien kapták el újra a koronavírust Magyarországon, miután Szputnyikkal oltották őket. A magyar kormány azonban nem tett közzé ilyen adatot.

2021. november 11., 08:31

Szerző:

Magyarországról kapott adatokra hivatkozva számolt be a Szputnyik V hatékonyságáról az orosz egészségügyi miniszter, mindezt úgy, hogy a magyar kormány idehaza még nem tett elérhetővé ilyen adatokat a vakcináról. Mihail Murasko szerint az orosz vakcinával beoltottak 0,4 százaléka betegedett meg a koronavírus miatt.

„A napokban kaptunk adatokat Magyarországról, ahol több mint egymillió embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával és csak 0,4 százalékuk lett beteg a Covid-19-től. Ma pedig, a többféle vírusvariáns közepette is elmondható, hogy az oltottak megbetegedési aránya nem haladja meg a 3-4 százalékot, ami nagyon jó eredmény.”

Azt nem részletezte a miniszter, hogy a „3-4 százalékos adat” honnan jön, de később ugyanezt az adatot Oroszországra vonatkoztatva is megismétli a TASZSZ tudósítás. Elmondása szerint nagyjából ennyien betegednek meg az oltottak között a vírus delta variánsával. Egyelőre nem tudni, hogy honnan jutottak az oroszok ilyen információkhoz, a magyar kormány ugyanis nem közölt ilyen felméréseket. A miniszter szavaiból továbbá az sem derült ki, hogy milyen fokozatú megbetegedésekre gondolt a tisztségviselő, írja a Telex

Oroszországban eközben tombol a koronavírus negyedik hulláma, amely miatt korábban tíznapos munkaszünetet rendeltek el, így csökkentve a vírus reprodukciós rátáját. A 143 milliós országban a miniszter szavai szerint 1,33 millióan vannak „orvosi megfigyelés alatt”, ebből jelenleg 258 ezren vannak kórházban, 30 ezren súlyos állapotban. Annak ellenére, hogy Oroszország volt az egyik első ország, ahol elkezdték a tömeges oltást, az átoltottság alacsony. Murasko szerint a lakosság 53 százaléka kapott egy oltást, és csak 4 százaléka oltatta újra magát.

(Kiemelt kép: Alexei Danichev / Sputnik via AFP)