Az olaszok is részt vesznek a világ legnagyobb földgázmezőjének kitermelésében

Az Eni olasz energetikai vállalat is részt vesz a világ legnagyobb, részben Katarhoz tartozó gázmezőjén kezdődő kitermelésben a katari energiaügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint.

2022. június 19., 13:35

Szerző:

Sajtótájékoztatóján Szád Serída al-Kábi stratégiai vállalkozásnak nevezte a tervet.

A megegyezés értelmében az Eninek kicsivel több mint 3 százalékos részesedése lesz a mintegy 28 milliárd dolláros projektben, amelynek célja, hogy a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG)- kitermelőjének számtó Katar LNG-előállítási kapacitását 2027-ig további 60 százalékkal növelje.

Az Eni pénteken bejelentette, hogy a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállítást. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését: szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Az olasz vállalat Doha második külföldi partnere a francia TotalEnergies mellett. A TotalEnergies-vel kötött szerződést egy hete jelentették be. A 2054-ig érvényes megegyezés értelmében a francia cég 6,25 százalékos részesedéshez jut a projektben.

Az AFP hírügynökség emlékeztet arra, hogy a külföldi vállalatoknak az előzetes tervek szerint körülbelül 25 százalékos részesedése lenne, s hozzáteszi, hogy hétfőn várhatóan újabb bejelentést tesznek az ügyben.

A gázmezőn – amelyen Katar Iránnal osztozik – 2026-ban kezdenék meg a projektet, beleértve a mező bővítését is.

Az iráni részen a kitermelés a síita államot sújtó nemzetközi szankciók miatt akadozik.

Az ukrajnai háború februári 24-i kitörése óta több európai vezető is hangsúlyozta a függetlenedés fontosságát az orosz gázszállításoktól.

(Kiemelt kép: Katar energiaügyekért felelős államminisztere és a QatarEnergy elnök-vezérigazgatója, Saad Sherida al-Kaabi (r) kezet ráz Claudio Descalzi, az ENI olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatójával a QatarEnergy székhelyén tartott aláírási ceremónia során Dohában, 2022. június 19-én. Fotó: KARIM JAAFAR / AFP)