Az immunhiányosoknak szükségük lehet egy negyedik oltásra

De ezt majd mindenki eldönti saját maga.

2021. október 27., 18:19

Szerző:

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) frissített iránymutatásai szerint a bizonyos egészségügyi állapotok miatt közepesen vagy súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek kaphatnak egy negyedik mRNS Covid-19 oltást – írja a CNN.

A CDC augusztusban engedélyezte a harmadik adag beadását bizonyos, 18 évnél idősebb immunhiányos személyek számára. Azt mondta, hogy a harmadik adagra és nem emlékeztetőre – a CDC különbséget tesz a kettő között – azért van szükség, mert az immunhiányos betegek immunválasza az első két adag után nem lehetett teljes.

A Johns Hopkins Egyetem idén nyáron végzett tanulmánya kimutatta, hogy a beoltott immunhiányos emberek 485-ször nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba vagy halnak meg a Covid-19 miatt, mint a legtöbb oltást kapott ember.

A CDC szerint a kisebb vizsgálatokban a teljesen beoltott, legyengült immunrendszerű emberek a kórházi kezelést igénylő áttöréses esetek mintegy 44 százalékát tették ki.

Az immunhiányos emberek nagyobb valószínűséggel adják át a vírust a velük szoros kapcsolatban álló embereknek is.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal mindhárom rendelkezésre álló oltóanyag emlékeztető oltását is engedélyezte bizonyos emberek számára, és ezek közé tartoznának az immunrendszerükben legyengült emberek is 

– állítja a CDC. A kutatások kimutatták, hogy az emlékeztető adag fokozta a vakcinára adott antitestválaszt bizonyos legyengült immunrendszerű embereknél. 

Ez azt jelentené, hogy a negyedik oltást legalább hat hónappal a harmadik mRNS-vakcinaadag befejezése után kellene beadni. Jelenleg a CDC-nek nincs ajánlása a negyedik oltásra vonatkozóan.

A CDC szerint az embereknek beszélniük kell orvosukkal, hogy eldöntsék, szükség van-e rá.

A mérsékelten vagy súlyosan legyengült immunrendszerű emberek közé tartoznak azok, akik aktív rákkezelés alatt állnak vérrák vagy daganatos megbetegedés miatt, bizonyos szervátültetett és őssejt recipiensek, előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzöttek, valamint azok, akik nagy dózisú kortikoszteroidot vagy más olyan gyógyszert szednek, amely gyengítheti az immunrendszerüket. 

A CDC azt ajánlja, a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknek, hogy még oltás esetén is próbálják meg elkerülni a tömeget és a rosszul szellőző helyiségeket, és beltéri nyilvános helyiségekben viseljenek maszkot.

(Kiemelt kép: Szigethalom, 2021. március 1. A Pfizer-BioNTech koronaví­rus elleni vakcinának második adagját készül beadni egy páciensnek a szigethalmi háziorvos. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)