Az Európai Gyógyszerügynökség sem talált bizonyítékot arra, hogy az AstraZeneca vakcinája káros lenne

Korábban csütörtökön a brit gyógyszerhatóság is azt jelentette be, hogy nincsenek erre utaló jelek.

2021. március 11., 19:30

Szerző:

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, az továbbra is beadható - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön.

Az ügynökség közleményében arra reagált, hogy csütörtökön több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Hangsúlyozták, hogy  a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

A szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. Az esetek kivizsgálása folyamatban van - tették hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Mathé Zoltán