Az Európai Bizottság harminc napos beutazási tilalom elrendelését javasolja

2020. március 16., 19:38

Szerző:

Harminc napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából hétfőn az Európai Bizottság, ezen időszak alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen.

Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke a G7-országok vezetőivel tartott videókonferenciáját követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a javasolt tilalom kezdetben harminc napig tartana, de meghosszabbítása sincs kizárva. Kivételt képeznének a korlátozás alól a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők.

Minél kevesebbet utazunk, annál hatékonyabban tudjuk feltartóztatni a vírust

- fogalmazott.

EU-tisztújítás
Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Az Európai Bizottság hétfőn iránymutatásokat terjesztett a tagállamok elé az egészségügyi vonatkozású határigazgatási intézkedések témájában, a koronavírussal összefüggésben. A Bizottság célja, hogy a polgárok egészségét védje továbbá hogy biztosítsa, hogy az utazni kényszerülő emberek megfelelő bánásmódban részesüljenek, az alapvető árucikkek és szolgáltatások pedig továbbra is elérhetőek legyenek.

A tagállamok visszaállíthatják a határellenőrzést a belső uniós határokon a közrend fenntartása érdekében, amely – rendkívül kritikus helyzetben – magában foglalhatja a lakosság egészségének védelmét is. Ezenfelül az egyes országok területére belépő személyek mindegyikét egészségügyi ellenőrzésnek lehet alávetni belső határellenőrzés hivatalos bevezetése nélkül is. Az egészségügyi ellenőrzések és a határellenőrzések közötti különbség az, hogy utóbbi esetében meg lehet tagadni a belépést az érintett személyektől.

Azok számára, akik esetében azonosítást nyert a továbbfertőzés kockázata, hozzáférést kell biztosítani megfelelő egészségügyi ellátáshoz, vagy az érkezés, vagy az indulás szerinti országban. Ezt a két országnak kell egymással rendeznie.

A COVID-19 járvány megfékezését szolgáló határintézkedések nem okozhatnak súlyos fennakadásokat az ellátási láncok, az általános érdekű alapszolgáltatások, a nemzetgazdaságok és az uniós gazdaság működésében. A tagállamoknak elsőbbségi forgalmi sávokat (pl. ún. „zöld sávokat”) kell kijelölniük az áruforgalom számára.

Ezenfelül a Bizottság 2020. március 15-i hatállyal azonnali intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy az Európai Unión belül biztosítva legyen az egyéni védőeszközökkel való ellátás. Mivel nagymértékben megnőtt az egyéni védőeszközök – mindenekelőtt az arcvédő maszkok, a védőruhák és a védőszemüvegek – iránti igény, ezen eszközöket mostantól csak külön engedély birtokában lehet EU-n kívüli országokba exportálni.

Exportengedélyt az exportőr székhelye szerinti tagállam hatóságai adhatnak ki. A Bizottság erre vonatkozó rendelete hat hétig alkalmazandó.